Може  би най-очакваната детска градина в Пловдив в най- гъстозастроения район на бул. „Александър Стамболийски” остава мираж. Общината прекрати обществената поръчка за забавачката за 4,6 млн. лева.

Документацията за градината бе пусната в началото на юли, като последва жалба в КЗК заради критериите за избор на изпълнител. След като от градските власти са се запознали с жалбата, те са решили да прекратят поръчката. Проблемът бил, че в критериите е записано,че всяка фирма, която иска да изгради зданието, трябва да има технически ръководител, направил сграда за обществено обслужване на застроена площ от минимум 2200 кв.м РЗП с плувен басейн.  Зам.-кметът Розалин Петков е подписал, че в действителност този критерии е бил завишен и поръчката е била прекратена. Дали ще бъде пусната нова процедура до края на мандата все още е под въпрос.

Вече четвърта година жителите около бул. „Александър Стамболийски” очакват детската градина, тъй като в района местата са недостатъчни. Кметът Иван Тотев дори бе обвинил районната администрация на „Южен”, че бавят проекта и не може да разбере защо.

Въпреки че той е готов, очевидно градската администрация не може да проведе  процедурата. Освен проблемите с критериите, друго, което е пречка пред изграждането й, е липса на финансиране. В бюджета не са предвидени средства за изграждането й, а предвид действията на Община Пловдив през последните месеци, очевидно няма свободен финансов ресурс.

Проектът включва градината да е за 200 деца – разпределени в осем групи от по 25 деца във всички възрастови групи. Четири от групите са на първия етаж и четири на втория.  В двора се предвижда мащабно озеленяване, като непосредствено до детската градина ще бъде създаден и парк от 5 декара, който ще стане естествено продължение на зеленината. 

Избраха строител за нова детска градина в центъра на Пловдив, блокираха поръчка за друга в Кючука„Саграда” ООД изгражда забавачката на улица „Богомил” по „Региони в растеж”