Понякога в желанието си да видим повече и повече пропускаме това, което е под носа ни. Склонни сме да минем километри в търсене на нова дестинация, а не познаваме тези, които са съвсем близо. Затова ще ви разкажем за едно изключително приятна „пътечка“ която разкрива невероятни гледки, а основното й предимство е, че се намира съвсем близо до тепетата. Не ви е необходим дори цял ден, а само следобед. Разбира се, при повече планински ентусиазъм може да си удължите маршрута така, че да стане преход в рамките на един ден, но пак без голяма натовареност.

И така поемаме към параклис „Света Богородица“ или по-известен като Мати Божа. Той се намира малко след село Първенец в посока Храбрино.

Може да спрете автомобила си на паркинга на заведенията, които се намират край пътя и да и да преминете по моста над река Първенецка. От там поемате на ляво и малко след заведението от другата страна на реката ще видите и пътечка, която изкачва хълма.  Целта ви е да стигнете до големия кръст в най-високата част на планината, който се вижда и от пътя.

Пътеката е добре маркирана и няма как да се объркате. Денивелацията може малко да ви измори, но са поставени и пейки, така че спокойно може да си почивате. След не повече от половин час ще стигнете и до разклон, като трябва да поемете на ляво. Малко след това ще видите и крайната цел – малкият параклис, масите и пейките. Мястото е чудесно за пикник, като през уикендите е трудно човек се вреди.

Най-впечатляващото от всичко е красивата гледка, която се разкрива към Първенец, Пловдив и Храбрино. Сякаш и трите населени места са в краката ти.

А ако това не ви е достатъчно може да продължите и до другия параклис в района – „Свети Спас“. За целта е нужно на разклонението за Мати Божа да завиете на дясно и отново да следвате пътеката. От този параклис лесно може да отидете и до Храбрино и да обиколите района по живописни пътеки.