Депутатите от ГЕРБ са склонни да започнат консултации за промяна на конституцията, която да позволи да отпадне давността за тежки престъпления, извършени при и по повод на приватизацията, потвърди председателката на правната комисия Анна Александрова, пише 24 часа.

Още другата седмица планираме да започнем консултации, защото ни е възложено от премиера Бойко Борисов, но още няма изготвени текстове, каза Александрова. За задачата, с която са се заели юристите от ГЕРБ, тя съобщи в интервю за “24 часа” този понеделник.

Ето какво каза: “През 2017 г. имахме готовност след поредната инициатива по идея на премира Борисов както за промени и в конституцията, така и в Наказателния кодекс. Имаме готовност и в този момент. Включително отскоро премиерът ни е възложил на юристите да се съберем и да обмислим отново промени в конституцията.

Кои приватизационни сделки в Пловдив ще са на вниманието на ДАНС?Градът загуби някои от соцемблемите си след масовата приватизация, други се превърнаха в мощни компании

 

За такава промяна обаче следва да имаме мнозинство, и то над две трети. Следва да се обединим, а колегите от БСП не ни подкрепиха през 2017 г. Сега очаквам, след като всички адмирират усилията на главния прокурор, да дадат знак, че всички бихме могли да променим конституцията и можем да търсим отговорност на хората, извършили престъпление.”

На 14 февруари депутати от “Атака” внесоха законопроект за изменение на Наказателния кодекс в подобен дух, но за да настъпи такава промяна, трябва да се съберат гласовете и на опозицията от БСП, защото трябва да се мине през изменение в конституцията, което изисква квалифицирано мнозинство.

Такава промяна ще бъде в унисон с амбициите на главния прокурор Иван Гешев да разследва всички приватизационни сделки заради усещането за несправедливост, което струи от тях. Прокуратурата обаче е с вързани ръце заради погасителната давност по въпросните деяния.

И на 13 февруари Иван Гешев призова депутати да си свършат работата и да променят така законите, че да може да се търси отговорност за несправедливата приватизация.

През 2017 имаше подобен проект за изменение на конституцията, който уж се подкрепяше и от БСП, но в крайна сметка не бе гласуван. Тогава управляващите предложиха промени, с които да отпадне давността за наказателното преследване при приватизационни сделки в периода от 1992 до 2019 г. Анна Александрова потвърди, че онзи проект ще бъде основата на консултациите, които ще правят през другата седмица.