„В болница се приема само тежко болни. В момента депутатът от ДПС Хасан Адемов постъпва в болница, не мога да коментирам състоянието му, не съм упълномощен. Ще се изследват всички, подадени от председателят на Народното събрание. Епидемиолозите ще направят проучване за близките му контакти, ако има и журналисти, също ще се изследват”, каза генерал Мутафчийски. Той заяви, че Адемов от повече от седмица не е бил на работа и няма опасност от зараза в парламента. На въпрос, дали народното събрание трябва да се постави под карантина, той заяви, че не е уместно.

Той коментира и казуса с масовото тестуване.

„За нас е важно къде сме в Европа. Броя направени тестове спрямо 1 милион души това е над 1600 теста, 3 хиляди са само в частните болници и лаборатории. Вчера се появи съобщение за нов тест в САЩ, който е с 99% достоверност. До момента няма такива тестове. Имахме поръчка с Китай, но много такива се върнаха от Чехия, Испания, Румъния, Полша  като негодни, както и маски от Нидерландия. Все още не можем да намерим достатъчно достоверни тестове. Това е глобален проблем. Германия има ПСР тестуването и много компании, които не са се занимавали с такива апарати, публикуваха обнадеждаващи данни за пускане на такъв след април. 16 теста на ден обаче е капацитета”, каза Мутафчийски и добави:

„В Банско – лекарите отричаха да имат такива пациенти, но ние установихме по друг начин – 50 човека са проявили симптоми и са били в домовете си. С РЗИ успяхме да осъществим акция. До края на деня ще имаме резултати от взетите проби в Банско”, каза още шефът на Национални щаб.

„Българите са едни от малкото в света, които са ваксинирани за туберкулоза. В Източната част на Германия случаите са по-малко, където преди години масово се ваксинираше населението”, каза Мутафчийски по повод проучването, че именно ваксината срещу туберкулоза действа благоприятно срещу КОВИД 19.

Шефът на щаба взе отношение и по казуса с маските. По думите му е добре да сме се запасили с предпазни средства, тъй като не се знае дали човекът до теб, без никакви симптоми, не е носител на вируса.