Само 3 от 21 проби на препарати за дезинфекция за ръце съответстват напълно на препоръките на Световната здравна организация за концентрацията на алкохол. В същото време цената им варира от 15 до 259 лева за литър, показва проучване на „Активни потребители”.

В изследването са тествани 21 продукта. Установени са редица пропуски в етикетите. При един продукт не е изписан производителят, „пропуснато” е и активното вещество. При други 6 препарата отсъства информация за концентрацията на активното вещество (% алкохол). Празнини има и при описанието на помощните съединения. В 6 продукта те отсъстват напълно. При 2 търговски марки не са поставени задължителните надписи и пиктограми за опасност (риск от запалимост). Ако обобщим, само при 8 от 21 продукта етикетите поднасят достатъчно информация на потребителите, заявяват от организацията.

Интересна информация се получава  от анализа на цените. Ако се преизчисли цената за 1 литър, се виждат огромни разлики при различните продукти. Цената варира от 15 до 259 лева за литър. Според „Активни потребители” няма и ясна корелация между цена и качество. Някои от евтините продукти съответстват на критериите за дезинфектанти за ръце. Обратно, при скъпи марки се установява недостатъчна концентрация на алкохол, но пък се набляга на присъствието на безмислени добавки от масла и парфюми.

При всичките 21 търговски марки посредством хроматография е определена концентрацията на алкохолите. Идентификацията на активните бази показва, че с две изключения, в препаратите за дезинфекция на ръце се влага етилов алкохол. Основен критерий за качеството на търговските продукти е концентрацията на активната база, т.е. спирта. Съгласно препоръките на СЗО и ЕС, в препаратите за дезинфекция на ръце трябва да има 70 тегловни или 80 обемни процента етилов или пропилов/изопропилов алкохол. Това не е изпълнено при мнозинството от продуктите на нашия пазар. Само при 3 от 21 препарата се установява концентрация на алкохола от 70% (маса/маса), подчертават от организацията.

При 16 препарата измереното количество на алкохола е в диапазона от 50 до 69,9%. Това означава, че способността им да убиват микроорганизмите е по-малка в сравнение с оригиналната рецепта на СЗО. Допълнително всичките 21 проби са анализирани за наличието на токсичния за хората метилов алкохол. През последните години върху неговата употребата за технически и медицински цели бяха наложени редица забрани.

"Резултатите от нашия анализ показват ниски нива на замърсяване с метанол. Само при една проба беше установена концентрация от 0,5% м/м метилов алкохол, което е относително ниско и не може да предизвика интоксикация при външна употреба", посочват от „Активни потребители”.