Председателят на Национално движение "Русофили" Николай Малинов е предавал срещу заплащане класифицирана информация на руските организации "Двуглав орел" и Институт за стратегически изследвания, в които водеща роля играе бившият генерал от КГБ Леонид Решетников. 

Това стана ясно от брифинг в МВР с участието на главния прокурор Сотир Цацаров и неговия заместник Иван Гешев във връзка с дело, образувано на 3 юли тази година по чл. 105 от Наказателния кодекс за шпионаж в полза на чужда държава. 

"Събрани са доказателства за пряко участие на български гражданин в организиране на престъпна схема за изпиране на пари и финансиране на мероприятия, които засягат националната ни сигурност, включително и чрез предаване на информация, която е защитена от закона. Това е Николай Малинов, председател на „Русофили“, който вече е привлечен като обвиняем“, каза главният прокурор Сотир Цацаров след проведена съвместна акция на Специализираната наказателна прокуратура, ДАНС и МВР във връзка с разследването за шпионаж.

Бившият депутат от БСП Малинов вече е пуснат под парична гаранция от 50 хиляди лева. Наложена му е забрана да напуска територията на страната. На руския гражданин Леонид Решетников пък е наложена забрана за влизане в България за срок от 10 години.
  
"В хода на разследването е установено, че Малинов е приемал да изпълнява задачи срещу заплащане за съответните организации. Образувани са досъдебни производства. На 9.09. тази година са проведени 11 претърсвания на недвижими имоти, иззети са телефони, документи, които имат връзка с престъплението, за което е привлечен под наказателна отговорност", допълни зам.-главният прокурор Иван Гешев.

От думите му стана ясно, че е намерена и докладна на руски език. Според описаното в нея от от Малинов е необходимо създаване на телевизия и политическа партия. 

Шефът на "Русофили" обяснявал, че са предприели действия за прехвърляне на половин милиард евро от Цветан Василев към руския олигарх Константин Малофеев, който влезе в черния списък на ЕС и САЩ заради финансиране на сепаратистите в Източна Украйна. 

"Малинов заявява, че от януари до март 2015 е постигната договореност за прехвърляне на активи в компанията "Виваком". Малинов е заявил, че "Дунарит" и "Авионамс" са авторитетни предприятия. В областта на медиите той посочва телевизионната група, в която членува и ТВ7. Малинов казва още, че за съжаление не му се е отдало да овладее компанията и държавата не е позволила това", обясни Гешев.

"Повдигнато е обвинение на Малинов за това, че се е поставил в услуга на чужди организации, за да им служи като шпионин. За мен единствената разделителна линия в обществото следва да е дали си българофил, или българофоб. Ние не мразим никого и нищо, обичаме родината си и защитаваме националния интерес", каза още заместникът и вероятен наследник на Цацаров.

Часове преди брифинга самият генерал Решетников написа в социалните мрежи, че "американците започнаха кампанията "руските шпиони в България". Поводът бе новината, че хора от ръководството на "Русофили" са били разпитвани за шпионаж.

"Уверен съм, че тези акции на сегашната власт на България на пълно я дискредитират в очите на българския народ. Да нападат хора затова, че почитат традицията и историята, жертвите принесени от Русия при създаването на българската държава, могат само врагове на България", завършва своя пост Решетников. 

Бившият генерал от КГБ беше сочен като иниицатор за издигането на Румен Радев като кандидат за президент от БСП на базата на социологическо проучване, поръчано от Николай Малинов. По този повод Решетников и соцлидерът Корнелия Нинова си размениха обвинения в лъжа за евентуална среща между тях преди изборите, спечелени от Радев.