Изверг преби почти до смърт малко кученце в Хисаря. Инцидентът станал вчера на ул. "Лиляна Димитрова". "Живеем в къща и Алис прекарва по - голяма част от времето на двора, където си играе. Тя е на година и четири месеца, чистокръвно бигълче. Изключително дружелюбна и мила. Никога не е нападала човек или животно. В момента правим ремонт, някой явно е оставил входната врата отворена и тя е излязла навън. Видях, че я няма и аз и приятеля ми веднага хукнахме да я търсим. След минути чухме някакво ужасно скимтене, от което буквално ми се изправи косата. Побягнахме в посока на писъците и я видяхме да лежи на земята цялата в кръв. На гърба и имаше огромна дупка. Не дишаше и решихме, че е мъртва" разказва собственичката Ева Радева пред TrafficNews.bg. 

Някакво момче им показало човекът, който посегнал на кучето - възрастен мъж, който държал в ръцете си окървавен метален прът. "Започна да ни обяснява, че кучето можело да му изяде кокошките. Алис нито е влизала в двора му, нито има нападната - камо ли изядена кокошка. Извикахме полиция" обяснява Радева. 

Патрулът дошъл, но в същото време кученцето започнало да дава признаци на живот и Ева и приятелят й веднага го качили в колата и тръгнали за Пловдив, където потърсили помощ във ветеринарна клиника. Лекарят установил, че кучето има огромен хематом на главата, тежко разкъсване на мускулите на гърба и други рани по тялото. "Целите й очи бяха червени, изобщо не виждаше и не реагираше. Гледката беше кошмарна" разказва стопанката на бигълчето. 

То е на системи и болкоуспокояващи в пловдивската клиника. 

Междувременно двамата са пуснали жалба в РУП- Хисаря, сизирана е прокуратурата. Радева не познава човека, който е нападнал животното, но се надява, че полицията е установила самоличността му.

Подобни случаи показват колко е необходима зоополиция. Вчера стана ясно, че до  края на годината ще бъдат приети законодателните актове за създаване на зоополиция в България, а след това ще бъде изготвена Национална програма за овладяване на популацията от бездомните кучета. Това обяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева на кръглата маса "Бъдещето на зоополицията в България”, провела се в София в петък.

Всъщност първите стъпки вече са предприети, след като е взето решение в инициативата за опазване на животните от насилие и превенцията ще бъдат включени 60 полицаи от областните дирекции на МВР, стана ясно от думите на зам.-министъра на вътрешните работи Красимир Ципов. 

Още новини ТУК

TrafficNews.bg