В Пловдив протестът срещу цените на горивата претърпя пълен провал. Обявеното в социалните мрежи недоволство така и не се състоя. В 18 часа, в колкото бе обявен часът на протеста, на пътен възел „Кемера” имаше само полицаи и журналисти. Засега не е ясно какво е демотивирало протестиращите да изкажат гражданската си позиция.

"Откакто започнахме да работим по темата горива, потреблението им се вдигна с 12%, откриха се доста нарушения в измервателните уреди и цената на горивата тръгна надолу.", пък съобщи премиерът Бойко Борисов по темата. 

В случая с горивата работата си трябва да свършат и прокурорите заедно с митничарите, подчерта Борисов.

"Това ще продължи и ще е система. Там, където има пробиви в самите наредби, които нарочно са правени така, ще бъдат коригирани. Надявам се ресорното министерство също да предложи мерки по отношение на агенциите", каза още той.

Проблемът е, че според сега действащата наредба, ако се повреди колонка на бензиностанция, идва частна фирма, която няма отношение към държавата, и сама поставя пломба на колонката, която е в сила до две седмици.

"През тези 14 дена те могат да направят чудеса и на практика никой не носи отговорност. Затова ще променим много неща, утре ще ги одобря и след това министерствата ще ги задействат", каза Борисов. Според него така ще се удари сенчестият бизнес, който от неплащане на данъци от акцизни стоки е печелил стотици милиони годишно.

"Изкарахме сигнали от всички масиви на МВР, на митниците, данъчните, ДАНС. И тези хора -12 човека, едните се занимават с петрола, другите с цигарите, трети със захарните изделия. Виждате - резултатите са около 2,3 милиарда повече в сравнение с предишния период. Всички тези пари са отивали в контрабандисти. На тях това правителство не им е удобно", подчерта премиерът.

TrafficNews.bg