Родители и плувци от Пловдив се обърнаха към TrafficNews за новите цени на басейн "Младост". Цената на таксите на басейна са увеличени от 1 април и еднократно посещение е 10 лева, а месечната карта за картотекирани състезатели е 50 лева. Басейнът е доста остарял и условията му сравнение с другите басейни, където цените са по-евтини са доста по-лоши. Родителите и плувците информират, че в новооткрития басейн в Пазарджик таксата е 2.5 лв. за еднократно посещение и 17 лв. за месечна карта. В един от най-хубавите басейн в България - този в Бургас цената за еднократно посещение е 7 лв., а за състезателите таксата е доста по-ниска. 

Потърсихме за мнение и управителя на басейна Саша Тодорова, която разясни на какво се дължи увеличението.

"Таксите са увеличени от 1 април с решение на Общинския съвет. Таксите не са пипани от 2013г., когато Общината влиза във владение на басейна. До тогава басейнът се управлява от единия от клубовете. Когато Общината влиза въвежда тарифи, които са актуалния към онзи момент, но към днешна дата поради повишаване на консумативи и всичко, което е свързано с поддръжката на басейна цените се вдигат. До този момент от 2013-а до 1 април т.г. цените не са били вдигани. Промяна има в таксите за вход за единично влизане, но като цяло единичният вход много рядко се използва. Промениха и цените на картите за картотекирани състезатели, която струва вече 50 лв., а преди беше 21 лв. Цените на картите, които са за брой посещения не са променени. Тези картотекирани състезатели имат право да ползват басейна неограничен  брой пъти. Те могат да правят двуразови тренировки всеки ден. Цената за единичния вход беше променена, но картите за брой посещения месечно не са пипани те са си с цените от преди 9 години. Общината повиши с малко тарифите, но треньорите повишиха с много повече тарифите за обучение при положение, че никой от клубовете не плаща наем за този басейн. Клубовете не плащат наем, консумативи или за почистване. Те идват и си правя тренировките. Тарифите за родителите станаха наистина високи, но то не е само заради таксата за вход, която има резон да бъде повишена, защото цените се променят. Факт е, че има градове, в които таксите са символични. В същото време в залата по гимнастика клубът плаща наем, почиства и плаща консумативи. Друг е въпросът, че Общината също може да намали таксите и да пусне символични входове", заяви пред TrafficNews управителя на басейн "Младост" Саша Тодорова.

Цените на басейна в момента: 

Проблемът с басейн "Младост" е една от най-големите болки на пловдивския спорт. Припомняме, че новият басейнът беше започнат, но се оказа, че няма пари за неговото довършване. Цената на съоръжението се увеличи двойно и Община ще тегли кредит, за да направи нов басейн с олимпийски размери, който трябва да се намира точно до стария басейн "Младост". 

Въпреки всичко това Пловдив дава страхотни таланти на плуването в България, а най-добрите ни плувци при мъжете - Йосиф Миладинов и при жените - Диана Петкова са пловдивчани. 

Ето и откритото писмо от родителите и плувците до TrafficNews:

От името на всички плувци и родители на плувци в Пловдив. Градът дал толкова много таланти на българското плуване, но с мизерни условия от години. Прилагам снимки на новооткрития, 50-метров басейн в Пазарджик- Балона и на единствения общински басейн в Пловдив - 25-метровия басейн "Младост".

Това, което бихме искали да сравним са условията, състоянието и цените на двата басейна. Наскоро "Младост" увеличи драстично цените в Пловдив, без реално да се подобри нищо в базата, напротив- всичко тъне в мизерия и развалина. Разликата в цените е доста голяма, а става въпрос само за 36 км. разлика между двата града. Това, което всички родители на плувци искаме да разберем е - Каква е разликата в разходите, които има общината в Пазарджик и тази в Пловдив, за да има такава разлика и в таксите. Как единият басейн може да се издържа със значително по-ниски такси, а другият не може? Защо общината не подкрепя децата и спорта, особено състезателите и чийто родители едвам смогват финансово, за да могат децата им да спортуват, вместо да обикалят заведения и лежат по диваните с телефон в ръка. Или таксите в Пловдив са правопропорционални на корупционните схеми в града ни и обратнопропорционални на управленския потенциал на кметовете и обкръжението им?

Цени в двата басейна:

Балона, както и закрития 25-метров басейн в Пазарджик
2.5 лв. - еднократно посещение
17 лв. - месечна карта

Младост
10 лв. - еднократно посещение
50 лв. - месечна карта

Можем да цитираме още доста басейни в страната със значително по-ниски цени, дори и ОЗК Арена в Бургас, където еднократното посещение е 7 лв., а за състезатели таксата е доста по-ниска.

Абсолютно недопустимо е да се налагат такива високи цени при тези условия и е подигравка и обида към младите плувци на Пловдив, които напук на всичко и всички тренират неуморно всеки ден и печелят в престижни турнири и държавни първенства. Всяка година желаещите да плуват деца в Пловдив се увеличават, дори и тези, които постъпват в Спортно училище с Плуване. Но това, което получават е разбита база и препълнени коридори. И всичко това на цени равни на столичните. Защо биват ощетени спрямо останалите плувците от други градове? Как те не са приоритет на общината? Друг пример е и Варна, басейн Приморски, където входът за деца е 2 лв., а месечни карти за състезатели няма.

Може би управляващите ще отговорят - Ето ще имате нов и по-голям басейн. Но на каква цена? Инвестицията ще бъде на стойност от 20 милиона лева и най-вероятно ще бъде причина и за по-високите такси. Отново можем да направим сравнение с обновения басейн в Пазарджик, където инвестицията възлезе на 1.7 милиона лева. Разликата отново е голяма, нали? Предполагам това е една друга тема, която не бихме искали да засягаме сега.

Това, което иска плувната общност в Пловдив е прилични условия за тренировки, сравнени с тези в много други градове в България, на достъпни такси за децата, особено за картотекираните състезатели.

Родители и плувци от град Пловдив

Басейн "Младост"

Басейнът в Пазарджик