Нелепата съдба на гълъб, прелетял 13 000 километра от САЩ до Австралия, трогна хиляди по света. Пернатото, което е кръстено на новия американски президент Джо Байдън, било забелязано в двор на къща в Мелбърн. На крака му имало марка от американския щат Орегон, а подобен състезателен гълъб изчезнал преди 2 месеца оттам.

Животното не би трябвало да е способно да прелети Тихия океан. По-смущаващо обаче е изявлението на и.д. министър-председателя на Австралия, който бе категоричен, че птицата "или ще отлети у дома, или ще си понесе последствията". Законите на страната предвиждат евтаназия за "нарушители" като Джо.

"Ако Джо е пристигнал по начин, който нарушава строгите ни мерки за биосигурност, в такъв случай - лош късмет, Джо! Или ще отлетиш у дома, или ще си понесеш последствията", каза премиерът Майкъл Маккормак.

Репортажът и изявлението на Маккормах предизвикаха бурен смях в Централната емисия на БТВ. Водещи, синоптици, а вероятно - и зрителите, се забавляваха дружно, а Юксел Кадриев едва успя да си поеме въздух, за да прочете анонса на новината. Водещият успя да овладее пристъпа, но кратка размяна на погледи между него, Виктория Петрова и синоптичката Станислава Цалова бе достатъчна, за да предизвика нова вълна на бурна емоция. 

Към момента гълъбът е в добро състояние и вече се радва на подкрепата на хиляди по цял свят. Обсъжда се вариантът за връщането му в Щатите. Сериозната заплаха на австралийския премиер за "понасяне на последствията" от страна на създание, което не съзнава собствените си действия, обаче предизвика присмех по негов адрес, наравно със състрадание към нищо неподозиращата птица.