Пролетта вече е тук! И с нейното идване започва събуждането на природата! Набъбват пъпките на плодовите дръвчета, кокичета и минзухари красят дворовете на къщите. А нашите оранжерии преливат от краските на сукулентите, погалени от първите ярки слънчевите лъчи. 

Освен, че  внасят красота в домовете ни и офисите ни, сукулентите се нуждаят и от специфична грижа през пролетта. Те  сякаш се опитват да наваксат загубеното през зимния покой. Но преходът от едно състояние в друго, трябва да става постепенно и грижите за растенията трябва да бъдат правилни. Освен това е много важно да се разбере разликата между настъпването на календарната пролет и естествената пролет, придружена от топлина и достатъчно слънчева светлина. Приемете нашите съвети за грижите към сукулентите  в този сезон като комплимент от Кактус Онлайн! 

В случая със  сукулентите е необходимо особено внимателно да се възобнови  поливането, тъй като с първата топлина тласъкът за пролетен растеж в тях възниква поради натрупаните през зимата резерви. Самото растение ще ви подскаже кога трябва да се полива по-често. А като начало ви препоръчваме в стаята  да увеличите влажността на въздуха, като постепенно пръскате по- малко сукулентите. В края на пролетта и лятото растенията трябва да се поливат около 1-2 пъти седмично, в зависимост от температурата на въздуха. Преди поливане проверете дали 2-3 см от горния слой на почвата е напълно изсъхнал. 

С много редки изключения сукулентите са светлолюбиви растения. Доброто  осветление  има благоприятен ефект върху растежа и цъфтежа им. Те придобиват по-ярък цвят, стават по-плътни, не се удължават. Най-добре е да поставите растения на прозорци с южна, източна и югоизточна ориентация. Не забравяйте, че растенията с восъчно или мъхесто покритие (ехеверии) понасят добре пряката слънчева светлина, но всички зелени сукуленти с гладки, незащитени листа (красула, хавортия, гастерия, алое, каланхое) трябва да бъдат малко засенчени. 

Много сукуленти изискват добра вентилация на въздуха през лятото, така че, ако е възможно, растенията могат да бъдат изложени на открито през лятото. Те перфектно понасят както високи температури и слънчева светлина, така и прохладните ветровити нощи. Основното в  грижите ви  е да се уверите, че растението не е поставено на течение . 

Пролетта е  най-доброто време за  наторяване на  растенията. Ние използваме гранулираната форма на  OSMOCOTE EXACT STANDART, който предлага за продажба и в онлайн магазина си. 

Сукулентите често се посочват като пример за непретенциозни растения, за които можете да забравите за известно време. Отчасти е така. Но, като всички живи същества, те изискват внимание и специални грижи. Повече препоръки относно отглеждането на сукуленти можете да получите от нашия екип КАКТУС ОНЛАЙН, на предстоящите “Дни на отворените врати”, които ще се проведат на 9-ти и 10-ти април (събота и неделя) от 10 до 17ч, на познатия ви адрес: с. Марково ( на 5км от гр. Пловдив), ул цар Иван Асен II №65, тел за контакт +359 88 515 2000. А през всички останали  работни  дни, от понеделник до петък (включително), може да ни посетите в удобен за вас час, от 10 до 15,30ч.  

Ще се радваме да бъдете наши гости!