В последно време се продава много фалшив мед. И няма значение дали го купувате от магазина или от ръцете на пчеларя. Заради печалбата мнозина са готови да отидат далеч и дори да пожертват здравето на другите.

Истинският мед, с изключение на сладкия вкус, трябва да е леко горчив и да причинява дразнене в гърлото. Купувайки мед от пазара, не забравяйте да го опитате. Непременно помиришете меда. Той трябва да има деликатен флорален аромат.

При фалшивия миризмата често отсъства, или обратното, тя е прекалено ярка и неприятна. Цветът е нещото, на което също трябва да обърнете внимание. Фалшивият светъл мед се получава, когато пчелите се хранят със захарен сироп или меласа. Такъв продукт не е от полза за организма.

Как да различавате натуралния от фалшивия мед?

Ако медът е натурален, когато се загребе с лъжица и се обърне, той започва да пада на слоеве. Ако капе от лъжицата, не трябва да се купува.

Разтворете супена лъжица мед в чаша вода. Водата трябва да стане мътна, но без утайка. В присъствието на примеси, винаги се образува утайка.

За да се определи дали има брашно и нишесте в продукта, добавете капка йод към меда, разреден с вода. Ако разтворът стане син, са налице фалшиви добавки.

Капнете малко мед на върха на клечка кибрит и я запалете. Ако медът се запали, тогава е натурален.

За да различавате естествения мед от фалшивия, трябва да знаете тези методи. В крайна сметка, този продукт се използва не само за да придаде вкус на храните и напитките, но и за да повиши нивото на имунитет в организма.