
Изсушеният жълт брашнен червей, ларва на брашнения бръмбар, е безопасен за консумация както цял, така и под формата на прахообразна добавка, обяви в сряда регулаторът по храните на Европейския съюз.
Позицията на Европейския орган по безопасност на храните (ЕОБХ) е първа стъпка, преди властите да обмислят дали да одобрят продажбата на снаксове, протеинови барчета, бисквити и други храни, съдържащи тази буболечка.
Решението също така е добра новина за бизнеса с отглеждане на насекоми, който според прогнози на изследователската компания Arcluster ще нарасне десетократно до над 4,1 млрд. долара в световен план до 2025 г. Насекомите се налагат като все по-устойчив източник на протеини благодарение на слабото си въздействие върху околната среда и високите хранителни стойности. Бизнесът привлича рекорден размер финансиране чрез рисков капитал, както и вниманието на гиганти в хранително-вкусовия сектор, като Nestle и Cargill.
„Помага за създаването на практика на нов източник на протеин за света по устойчив начин“, казва Хелене Зив, риск мениджър и директор за веригата за доставки на звеното за животински продукти на Cargill.
Това е първата оценка на риска при насекомите като хранителен продукт от ЕОБХ, която има още 14 чакащи кандидатури за оценка на насекоми – от щурци до скакалци. Зелената светлина за брашнения червей ще предостави маркетингови възможности, посочва Андреа Джермини, ръководителка на екипа за нови храни към базирания в Парма ЕОБХ. От регулатора също така предупреждават, че все пак са възможни алергични реакции към червея.
Още от категорията
Виж всички
Колко гореща може да стане Земята? Климатичната история на нашата планета крие улики

