Изсушеният жълт брашнен червей, ларва на брашнения бръмбар, е безопасен за консумация както цял, така и под формата на прахообразна добавка, обяви в сряда регулаторът по храните на Европейския съюз.

Позицията на Европейския орган по безопасност на храните (ЕОБХ) е първа стъпка, преди властите да обмислят дали да одобрят продажбата на снаксове, протеинови барчета, бисквити и други храни, съдържащи тази буболечка.

Решението също така е добра новина за бизнеса с отглеждане на насекоми, който според прогнози на изследователската компания Arcluster ще нарасне десетократно до над 4,1 млрд. долара в световен план до 2025 г. Насекомите се налагат като все по-устойчив източник на протеини благодарение на слабото си въздействие върху околната среда и високите хранителни стойности. Бизнесът привлича рекорден размер финансиране чрез рисков капитал, както и вниманието на гиганти в хранително-вкусовия сектор, като Nestle и Cargill.

„Помага за създаването на практика на нов източник на протеин за света по устойчив начин“, казва Хелене Зив, риск мениджър и директор за веригата за доставки на звеното за животински продукти на Cargill.

Това е първата оценка на риска при насекомите като хранителен продукт от ЕОБХ, която има още 14 чакащи кандидатури за оценка на насекоми – от щурци до скакалци. Зелената светлина за брашнения червей ще предостави маркетингови възможности, посочва Андреа Джермини, ръководителка на екипа за нови храни към базирания в Парма ЕОБХ. От регулатора също така предупреждават, че все пак са възможни алергични реакции към червея.