Международен екип от учени е открил, че жените предпочитат представители на т. нар. "тъмна триада" - нарцисизъм, макиавелизъм и психопатия. И това е тясно свързано с репродуктивните им планове.

 Изследването под заглавие "Репродуктивен успех на жените и предпочитанието им към Тъмната триада в мъжки лица" (Women's reproductive success and the preference for Dark Triad in men's Faces) е публикувано в Journal of Evolution and Human Behaviour, съобщава MedicalXpress, цитиран от OffNews.bg.

Тъмната триада е психологически термин, съчетаващ три личностни черти:

 - Нарцисизмът се характеризира с горделивост, егоизъм, грандомания, самовлюбеност и липса на емпатия;

- Макиавелизмът се характеризира с експлоатация и манипулация на другите, измама, незачитане на морала и фокусиране върху личния интерес;

- Психопатията се характеризира с трайно антисоциално поведение, егоизъм, безсърдечие, импулсивност и жестокост.

Проучването обхваща 2 хил. 730 жени доброволки, на които им е предложено да изберат едното от двойки компютърно моделирани мъжки лица като всяко лице е с повече или по-малко характеристики на "тъмна триада"  от другата. 

След като предпочитанията са изследвани, оказало се, че участничките в експеримента са привлечени най-силно от "нарцисите" и като цяло  - към представителите на "тъмната триада". 

Изяснявайки психологическите основи на такъв избор, учените са открили, че жените свързват нарцисизма у мъжете с физическо и психическо здраве и социален успех. Именно такива мъже са популярни сред жените от репродуктивна гледна точка. Следващи по успех са кандидатите с макиавелистични черти, а още по-малък успех имат психопатите. В семействата, в които жените са предпочели мъже с макиавелистични характеристики, има по-малко деца. 

"Тези резултати показват, че предпочитанията на съвременните жени към някои мъже с черти на "тъмната триада може да бъдат свързани с техния репродуктивен успех" - заяви д-р Мина Лайънс (Minna Lyons) от Медицинския колеж на Ягелонския университет, Полша.

Снимка:www.smh.com.au

TNS.bg