Големи жилища, просторни открити пространства, функционални стаи, които лесно могат да сменят предназначението си. Това, според ексепрти, са новите тенденции в сектора с жилищни имоти. След бума в търговията с маломерни, евтини апартаменти, жилищният пазар поема в нова посока. Едната от причините е, че клиентите вече не искат да плащат за кутийки с голям процент общи части, а втората е пандемията от коронавирус, която заключи стотици хиляди българи в домовете им. Новата реалност изисква нови решения. Предлагат ли се в такива жилища в Пловдив? Да, макар, че броят им е силно ограничен. 

Новостроящ се бутиков комплекс на метри от Гребния канал с впечатляваща гледка към най- голямото водно съоръжение в Пловдив, обединява  енергоефективна сграда с луксозно изпълнени общи части, вътрешен двор с детска площадка, подземен паркинг. REGATTA PARK WEST първата инвестиция на един от най- големите строителни холдинги в Ливан - Platinum Invest Holding под тепетата. Компанията има зад гърба си десетки реализирани проекти на жилищни сгради от най - висок клас.  Проектът се реализира съвместно с реномираните архитектурни бюра Ер Те Консулт и Бюро Интернешънъл. Интересът на компанията към България не е случаен, Platinum Invest Holding планира инвестиции в Европа, като първият град, който избират е Пловдив. Строителството стартира през есента на 2019 година, вече е в напреднал етап, а пусковият срок е  краят на 2021 г.  Комплексът включва 3 сгради и се състои от партер, 4 жилищни етажи и подземен паркинг. В жилищните секции са разположени 78 апартамента, като квадратурите  на жилищата са до 210 кв. м. Проектът вече получи приза за  Най- атрактивна локация в конкурса за инвестиции в жилищни имоти „REI “ 2019, организиран от „Строителство Имоти“. 

За проекта и новите тенденции на пазара  TrafficNews разговаря с мениджъра на проекта от Platinum Invest Holding - Рамез Сааде. 

     - Пандемията от COVID 19 съвпадна с активния старт на първия голям проект на „Platinum Invest Holding" в България.  Това малшанс ли е или възможност за вас като инвеститор?

- COVID 19 със сигурност ще повлияе на стратегията на всеки инвестиционен посредник. Въпреки това, ние винаги се опитваме да гледаме от позитивната страна във всяка лоша ситуация и надграждаме върху това.

 - Какви са наблюденията ви върху  инвестиционната среда  в Пловдив и търсенето в жилищния сегмент?

- Бизнесът след COVID 19 определено ще бъде различен. Преди секторът за недвижими имоти в България беше в много добра форма и продажбите бяха високи.

Мисля, че сега пазарът ще е различен и ще има повече дисциплина и ограничения. Клиентите ще бъдат по-предпазливи при избора на апартаментите си и повече критерии ще бъдат взети под внимание от всеки купувач.

- Ограничителните мерки отразиха ли се на сроковете,  заложени в проекта Regatta?

- По никакъв начин. Всички наши етапи се спазват и Регата ще бъде предадена в края на 2021 г. Това че България не беше напълно ограничена, както бяха някои другите страни, ни помогна да продължим работата си, но разбира се с предпазни мерки за защита на екипа ни.

- Имате ли обратна връзка с клиентите, които вече са купили жилища в строеж?  Какви са техните опасения  в тази ситуация?

- Никой от клиентите ни не изрази притеснения. Мисля, че тъй като проектът ни  се изпълнява  според нашия предварителен график, това им даде усещане за безопасност.

- Какви гаранции давате като инвеститор за успешния край на проекта?

- „Platinum Invest Holding" са експерти в своята област в бизнеса с недвижими имоти и имат сериозни финансови възможности. Имаме големи проекти в Ливан, минали сме през много кризи и се научихме от тях, а това ни даде много увереност да продължим бизнеса си по най-ефективния начин.  В тези критични моменти нашето ноу-хау и опитът ни в областта играят голяма роля.

- Част от  строителите започнаха правят антикризисни цени.  Каква е вашата политика в тази насока?

- Преди да стартираме всеки проект, ние винаги поставяме финансова стратегия, която е в състояние да завърши целия проект, без да разчитаме на финансирането, идващо от продажбите.

Според мен инвеститорите, които сега решават да намалят продажните си цени, правят компромиси с качеството на използвания материал.

Ето защо всеки купувач трябва да проучи внимателно подбора на материали, използван във всеки проект, преди да вземе окончателното си решение. Купувачът не трябва да приема да има обобщен спецификационен лист като приложение към неговия договор за продажба, а да настоява за конкретни детайли. 

Това, което предлага „REGATTA PARK WEST" е атрактивен дизайн на сградата, жилища със собствен частен двор, като всичко е изградено с много висок клас материали. „REGATTA PARK WEST" ще бъде и енергийно ефективен проект. Това е заложено в проекта, с който ние няма да правим никакви компромиси. 

- Водещи архитекти предричат засилен интерес към многофункционалните жилища.  Какви са вашите прогнози? Променят ли се критериите на купувачите? 

Благодарение на COVID-19 много собственици на фирми станаха по-гъвкави със служителите си в работата от дома. В България  както служителите в IT компаниите, така и в много други  бизнеси,  могат да работят от дома и мисля, че многофункционалните къщи или големи апартаменти ще бъдат сред препочитаните. 

В допълнение към многофункционалните жилища или големи апартаменти, купувачите се интересуват и от апартаменти с частна градина или големи тераси.

- Кои от новите критерии вече съществуват в  комплекса, който в момента изпълнявате?

- Местоположението на REGATTA PARK WEST" е една от основните атракции, от които се интересуват купувачите, тъй като е в една от последните зелени и спокойни зони в града и на няколко минути от центъра. Това е много приятно и интересно за клиента.

Също така, все още имаме ограничено количество дуплекси и апаратаменти с частни големи градини.

Чистотата и поддръжката на всеки комплекс е много важна, затова REGATTA PARK WEST"ще се поддържа от реномирана компания за управление на съоръженията, която ще се грижи за всички въпроси, свързани с управлението.

- Как вие като инвеститор си представяте  един семеен дом след 10 години? 

- Всеки човек има свой вкус, когато става въпрос за избора на семейния си дом и това зависи от неговата личност, семейството му и финансовите му възможности.

Мисля, че в България купувачите ще търсят повече малки комплекси или дори частни къщи в затворен комплекс в спокойни и зелени площи.  Освен това те ще се интересуват да има повече удобства в техния комплекс, което сега липсва в повечето от текущите проекти, като частна фитнес зала, може би закрит басейн, тенис корт и голям общ салон….

- Кои са най- големите предизвикателства пред строителния бранш сега?

 - Търсенето ще намалее поради ситуацията, а има голямо предлагане на пазара. Основното предизвикателство за всеки предприемач сега е да избере правилната област, в която да се развива, и да има конкурентно предимство и нещо специално в своя проект.

И мисля, че за да има успешен проект, всеки предприемач също трябва да подобри избора на материали. Купувачите в България са готови да платят повече за по-добър продукт.

- Прогнозирате ли промяна в цените на имотите и в каква посока?

- Чуват се  слухове, че цените намаляват, но ние не смятаме, че това ще се случи.

- Подходящ ли е моментът за инвестиции?

- Моментът за инвестиция в недвижими имоти винаги е подходяща. Но обикновено, когато хората смятат, че идва рецесия, са по-скоро склонни да инвестират в недвижими имоти, вместо да държат спестяванията си в банките.

 - Кой е следващият проект на Platinum Invest Holding в България?

- Наскоро закупихме няколко парцела в Пловдив и в София, а нов проект ще стартираме през януари 2021 година. Много сме доволни от постигнатите до момента резултати при първата ни инвестиция в Пловдив. Смятаме, че България е една от малкото страни, която управлява ситуацията по време на COVID-19 по добър начин и тя ще се възстанови по-рано от много други страни.

For ENGLISH press here!