В навечерието на един от най-големите християнски празници - Голяма Богородица, ентусиасти от Карлово възстановиха чешма на повече от два века. Шушуловата чешма е обявена за паметник на културата, а работата по нея е отнела близо седем месеца. Чешмата е издигната откъм портата на Хаджиангеловата къща от Теодор, Либен и Шушула от Копривщица с оригинална стрелковидна дъга над двата пиластъра.

„Стремежът ни беше да се запази автентичността и на прилежащия терен. Проведохме консултации с много специалисти, реставратори, които ни помогнаха да разчетем ктиторски надпис отпреди 214 години”, разказва в социалната мрежа Атанас Чернооков. Заедно с него по реставрацията са работили Станислав Ватев, Иван Пелов и Кольо. Собственикът на къщата Ангел пък е осигурил достъп до ток и вода. „Най-хубавото е, че идеята дойде от млад човек, Павел Николов, който също активно участва в реализирането”, допълва Чернооков.

Ентусиастите са отпушили и подновили каналите за чиста и отпадна вода. Изградили съборения дувар и основата за пейката, поставили винил с превод на надписа и варосали стените. Всичко сътворили с доброволен труд и собствени средства, а мотивът им бил да създадат кът, който да пренася посетителите назад във времето и духа на възрожденците.

Предстои да бъде обогатено озеленяването. В следващите седмици кътчето да бъде осветено с тържествен водосвет.