Димитър Колев е роден на 26 януари 1978 г. в Пловдив. Завършил е международни икономически отношения във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. Работил е над 10 години като мениджър в туризма. Кмет на район “Западен” е от август 2013 г., преди това 2 години е бил общински съветник от ГЕРБ. Баща на две деца.

-Г-н Колев, започвате нов мандат, какво да очакват жителите на „Западен” в следващите четири години?

-Безспорно това, върху което  трябва да акцентираме са нови пътни връзки, които да облекчат движението в района, а и предвижването на пловдивчани през него. Акцент ще е обновяването на междублоковите пространства, както и изграждането на три нови парка. По единия вече работим, като смятам, че до пролетта ще го завършим. 

Трябва да обърнем и внимание на проблема с паркирането, който е много голям.Първата стъпка е довършване на многоетажния паркинг, както и да се мисли за нови пространства, където може да се направят такива, но да бъдат ефективни.

Откъм пътна инфраструктура трябва да работим за премахването на улиците, които са на паваж. Имаме и други по-малки улици, които ще  ремонтираме. Това са рутинни дейности, с които ежедневно администрацията се занимава,  но и са важни за хората.

-Кои са пътните проекти, които ще се работят през следващите четири години?

-Виждаме, че големият кмет си е поставил като основна цел „Модър-Царевец”, който ще облекчи значително движението. Освен неговата реконструкция, задължително трябва да се оправят и подходите към него –  бул. „Хаджи Димитър”, ул. „Царевец” и  бул. „Свобода”. За последния имаме и проект,  който да го свърже с ул. „Рая”, а след това и до  „6 септември”. Друга нова пътна връзка, която ще бъде в плюс на хората е между Коматево и Прослав. Това са големи транспортни проекти, които ще се отразят съществено на предвижване в града. Разбира се,  от голям плюс ще бъде и един мост над река Марица на бул. „Копривщица”.

-Сверихте ли си часовника по време на предизборната кампания и кои са нещата, за които настояват най-много хората?

- Не само тогава трябва да сверяваме  часовниците си с тези на гражданите. Мога да кажа, че ние от администрацията постоянно го правим и имаме подобна връзка с хората. Всеки ден имам приемен ден, обикалям постоянно района.

Проблемите, които ми споделят  през последно време са най-вече с  паркирането. Това вече става общоградски и общодържавен проблем в големите градове.

Друго, на което се обръща внимание  са зелените площи и междублоковите пространства . В тази връзка смятам, че трябва да поработим повече и да бъдат по-добре поддържани.  Детските площадки са от изключително значение и ще се опитаме да направим по-голям брой . За щастие, нямаме много проблеми с компрометирани улици, поддържаме ги, но паважът е голям проблем, а това не е просто преасфлатиране, а си е цяла и сериозна реконструкция.  

-Кои са тези улици, на които най-спешно трябва да се махне паважът?

-Най-големите улици като обем са бул. „Хаджи Димитър” ,  и ул. „Царевец” и бул. „Копривщица”. От  вътрешнокварталните  на първо място е  „Генерал Колев”. Това е много важна улица, която минава през цялата част на Стар Смирненски и стига до училище  „Елин Пелин” и детска градина „Рая”. Улицата е много натоварена, а паважната настилка от ден на ден в по-лошо състояние. Имаме готов проект за нея, като след реконструкцията ще се отворят и над 100 паркоместа по нея.

През последните години паважът просто не издържа на натоварването, а и минават по-тежките машини, които се движат. Голям ресурс хвърляме за паважните настилки, а и е голямо неудобство за гражданите.

Имаме и още някои улици, които досега не успяхме да завършим, но смятам, че ще успеем да ги направим в близкото бъдеще.

-Какво ще се случи в район „Западен” през 2020-а?

-Първата ни работа е да завършим проектите, които започнахме през  2019-а. Още през януари ще подадем документи за Акт 16 на многоетажния паркинг на  кръстовището на улиците „Звезда” и „Орфей”. Там става прекрасно съоръжение. Надявам се паркингът да остане на разпореждане в район „Западен”. Самата цена, на която ще се ползва, ще бъде определена от Общинският съвет след задължителните анализи. Предполагам, че сумата ще бъде около 50 лева на месец. Освен паркоместата се очакват приходи и от трите търговски площи под паркинга. Многоетажният паркинг няма да има служители, като абсолютно всичко ще бъде с автоматизирана система. В него ще има 60 камери, като при авария или възникнала нужда, ще идва мобилен екип, който да решава проблемите. Ще има и постерминал, за да могат хората да си заплащат таксите без да ходят до администрация.

Друг проект, който ще довършим е паркът върху бившата детска градина „Мир”.Той е почти на 70% готов, като са изградени новите алеи, осветление, видеонаблюдение, детската площадка е поръчана, като ще бъде монтирана със затопляне на времето. Ще оправим оградата, като ще изградим и фитнес на открито. Вътре е прекрасно място, като има огромни 50-годишни дървета, които са здрави и ще правят дебела сянка през лятото.

Останаха в програмата ми и два паркинга – единият на  бул. „Копривщица” зад Натовския блок. Другият е на улица „Бряст” зад медицинските общежития. Там обаче ситуацията е доста специфична, тъй като постоянно имаме конфликт между живеещи там и студенти за паркоместата.  Имаме идея как да потушим този конфликт. Влезли сме в контакт с ръководството на Медицинския университет, за да се допитат до студентите колко от тях ползват коли. Ще направим временни паркинги до общежитията, както и по разширението на Пещерско шосе.  Живеещите там пък ще могат да си ползват местата до блоковете.

През 2020 година искам да започнем два нови парка. На първо място това е разширението на парк „Ружа”, който е един от най-гъстонаселените места в района.  На изток към общежитията имаме огромна зелена площ, която ще облагородим и социализираме.

Помня, през 2013 година, когато станах кмет там имаше само една ръждива пързалка. Изградихме детска площадка, алеи, фитнес на открито, сложихме над 80 пейки. При хубаво време този парк е пренаселен.  За това ще разширим използваемата зона, като сложим нова детска площадка, нови алеи, пейки,  осветление, както и видеонаблюдение. Има и водна площ, която ще направим сцена.

Първи стъпки ще направим и към реновацията на парковата зона на ул. „Генерал Колев” до училище „Елин Пелин”, което е по желание на хората. Надявам се през 2020-а да започнем реконструкцията на улицата, а през това време и да проектираме парка с нова детска площадка и зони за отдих.

- Какво се случва със зоопарка и лесопаркът?

-За зоопарка договорът с надзора е при мен, като преди няколко месеца им изпратих писмо, с което искаме да го прекратим, тъй като не се върши работа там. Това съм го докладвал на Здравко Димитров, който  се вижда, че работи в тази насока. Трябва да намери нов надзор и нещата да продължат.  Надяваме се в най-кратки срокове да приключат дейностите и да го завършим.

Радвам се, че съдебните спорове за лесопарка приключиха, след като 5-членен състав на Върховния административен съд отхвърли жалбата на еколозите.  Ние вече можем да започнем процедурите по обществената поръчката. В бюджета на район „Западен” има 200 хил. лева, които са за изграждането на лесопарка. Те ще бъдат прехвърлени за 2020-а със същото предназначение.

-Ще дойде ли на дневен ред и казусът с Гарнизонна фурна?

-Този казус трябва да се реши. Моята идея е да направим попитване до хората, които живеят в квартала.  Ще започнем разговори с Общината как точно да го направим и какви да се опциите, за да бъде легитимно допитването. Моето мнение е, че там трябва да се направи паркова среда. В сегашното си състояние, за да бъдат ремонтирани постройките трябва да се налеят над 2 млн. лева. Според мен това е огромна сума и въпросът е защо трябва пловдивчани да ги платят за една сграда, която не е културно-историческо наследство. Още повече, че има сериозни проекти, които трябва да се реализират в Пловдив.

Интервюта с другите кметове на Пловдив: 

Здравко Димитров: Обединим ли се около важните неща за Пловдив, уверен съм, че ще ги постигнемКметът на Пловдив за стила на управление, какво е залегнало в програмата му и кои ще са приоритетите му

Георги Стаменов: Нека ставайки сутрин пловдивчани да се усмихнат и да знаят, че живеем в най-хубавото място на светаДетски заведение, училища, социална и пътна инфраструктура в приоритетите на кмета на "Централен"

Иван Стоянов: Подсигуряваме реда в "Столипиново" с камери, жива охрана и санкцииПредстои разчистване на незаконните постройки на улица "Игрище Кубрат", свързваща два булеварда, сподели пред Traffic News кметът на "Източен"

Костадин Димитров: Имаме големи проекти, които да реализираме в Тракия – започваме гиКметът на район Тракия ще предложи изграждането на подземни паркинги в квартала

Костадин Язов: Бетонният мост може да отпадне като връзка единствено по естествен пътВръзката между „Южен” и „Тракия” е много важна, предвид предстоящия ремонт на Околовръстното