Костадин Димитров е роден на 5 юни 1975 година в Пловдив. Завършил е математика в ПУ “Паисий Хилендарски”. Работил е в частния сектор. Вицепрезидент е на Българската федерация по таекуондо. Дългогодишен треньор и спортист. Семеен, с две деца.

Костадин Димитров е начело на район Тракия вече трети мандат. На местните избори пред октомври, той бе избран още на първи тур за райкмет. Костадин Димитров изкара близо 59% от гласовете на тракийци.

- Започвате нов мандат в района. Кои са най-големи предизвикателства към Вас?

- Това е моят трети мандат и проблемите ги знам в детайли. Много добре съм запознат с всяка една улица, тротоар, парк и всяко едно игрище – кое и какво трябва да се направи. Пред мен има само едно предизвикателство – намирането на финансиране, за да се реализират големите инфраструктурни проекти. В края на годината мога да кажа, че е много важно да се направи една добра поддръжка на улиците. В момента сме в една буферна зона, където трябва да вършим работа, а нямаме финанси. Със страх подхождаме към предизвикателствата, пред които се изправяме, но това ни мотивира още повече в търсенето на пътища за реализация на плановете и справяне с проблемите. 

- Каква година изпратихте?

- Това, което последната година постигнахме е един страхотен успех на изборите. Той е резултат от първите  ми мандати. Наложих едно високо темпо на работа в района. Не беше на своя глава,а е коментирано с жителите, постоянно съм говорил с хората. Всеки малък проблем успяхме да решим, на всеки съм успял да обърна внимание или да му обясня какви са причините да не може да се случи нещо. Успяхме да направим една много добре социална комуникация с хората.

Изпращам една успешна година. Имахме възможност да изградим един страхотен парк, изцяло завършихме един от микрорайоните в квартала. Постигнахме страхотни резултати на местния вот. Тези резултати трябва да ги надградим и да постигнем още повече от това, което очакват хората

Тракия е един страхотен квартал.  Почти няма нещо, което да му липсва.  Ще започна с поликлиниката – оправихме пространството отпред. Имаме централно място, където хората да се събират, паркове и велоалеи. Кино, магазини, едни от големите вериги са на територията на Тракия, ресторанти и места за забавления.

- Какво се предвижда като проекти през следващата 2020 година?

- Трябва да започнем с реорганизирането и подобрението на средата за живот в пространството между блокове 100 и 106 – този микрорайон срещу магазин Форум. Това е микрорайонът, към който ще насочим нашите усилия. Там от ВиК имат ангажимент да оправят мрежата по главните улици, а ние да направим повече паркоместа, тротоари,  да преасфалтираме колкото може повече улици, да изградим повече паркове. Имаме вече детска площадка и футболно игрище. Надявам се да продължим работата си и да получим необходимото финансиране. Това е свързано с набелязване на бюджета за следващата година и с извършването на няколко обществени поръчки.

Тази година трябва да набележим какво ще правим и с големите инфраструктурни проекти. Имаме готов парк на фаза проектиране, с водни огледала и сцена, град в самия парк. С 360 хиляди лева успяхме да постигнем много – „Парка 2019”. Трябва да тръгнем в посока развиване на парка, но дали ще е поетапно или ще свием малко проекта, ще вземем тепърва това решение.

Друг голям проект, към който трябва да обърнем поглед е Математическата гимназия. С Общината трябва да направим проверка до къде са стигнали проектите. Аз съм наясно и започваме работа, за да има училище за най-големите таланти у нас. Нашите математици са наша гордост. На равно със спортистите прославят България. Ще положим всички усилия, децата да имат училище, тук в Тракия.

Належащ проблем – Околовръстното. Хората го избягват като пътна връзка. Трасето от блок 1 до СУ „Черноризец Храбър” има нужда от преасфалтиране.

Входа на парк Лаута също има нужда от нов асфалт. Малките улички по същия начин.

Вижда се, че булевард „Освобождение” е започнал да се компрометира в различни участъци . Това е много голяма пътна връзка, за която трябва сериозно да се мисли за неината рехабилитация.  Трябва да се облагородяват и другите микрорайони.

Надявам се за Тракия да има подобаващо финансиране, защото показахме през годините, че можем да се грижим добре за квартала и имаме една чудесна администрация. Доказахме, че имаме успех не само в малките, но и в големите инфраструктурни проекти. Набелязали сме няколко зони, където може да се разшири приемът на деца в детските градини и ясли. „Приказка” може да се разшири още тази година, а предложение за такова разширение ще направим и за „Еделвайс”. През изминалата година санирахме ДГ „Едгар Бороу. 

С едно изречение мога да обобщя – ще направим така, че тракийци да се чувстват добре в квартала.

- Един от основните проблеми както в Тракия, така и в другите райони на Пловдив е паркирането. Имате ли визия за справянето с проблема? Здравко Димитров заяви, че към момента не е целесъобразно изграждане на многоетажен паркинг в Тракия. Споделяте ли мнението му и какви са алтернативите?

- Паркингът, който го бяхме заложили за следващият мандат, като реализация няма да срещне разбиране от страна на Община Пловдив. За това ще предложим и други варианти.

В Тракия имаме над 700 запазени паркоместа с така наречените скоби. Първи сме по брой на такива паркинги. Имаме над 2000 заявки от граждани за приобщаване на пред блоковото им пространство към зоната за платено паркиране. Всеки ден получавам обаждания и молби пред различни блокове да се очертаят места и да се поставят скоби.

Факт е обаче, че трябва да се помисли за това, колите да бъдат прибрани под земята. Има много подземни паркинги, които се използват не по предназначение. Хората ги превръщат в складове за строителни или други дейности, за зимнина и килери.

На 100 метра от кметството имаме паркинг за 100 коли, в който влизат едва 10. Да, частен е, но тези места се отдават под наем. Всяко семейство в момента има по три автомобила. Това са много коли около едно блоково пространство. Паркоместата са съобразени, но с една наредба от преди много време.

Трябва да се работи в посока изграждане на паркоместа под земята. Необходимо е да се търси вариант за проектиране на един подземен етаж и един надземен. Това ще удвои местата пред блоковете. Надявам се да се реализира тази идея и да не коства финансови средства за данъкоплатците. 

Многоетажният паркинг  - сигурен съм, че след 5 години наистина ще има голяма необходимост от него. В зоната на проекта имаме комплекс „Елит”, блок 15, който е с много жители, там е микрорайонът с най-много население. Имам една голяма незастроена площ, която чака своите нови собственици. Хората си купуват нови жилища и ние трябва да им осигурим места за паркиране, ако комплексите не го направят.

- По време на кампанията какво чухте от хората и в кои техни съвети ще се вслушате?

- Над 10 хиляди ръце съм стиснал и съм чул също толкова проблеми. Най-важното бе, че още на момента успяхме да решим голяма част от тях. Хората се обръщаха за съдействие за различни неща – от пейка и футболно игрище до зона за паркиране на автомобили и игрище.

- Какво липсва на район Тракия като комуникации, улици, спортни и културни съоръжения ?

- Имаме нужда от подобряване на училищната база и саниране на две детски градини. Трябва да се разширят забавленията в парк Лаута, за да може вървейки по главната алея да не е скучно на хората. От ляво и дясно да има фитнес, детски кът, детска площадка, спортни площадка за бойни изкуства.

Имаме много голяма нужда от една мултифункционалназала, където тракийци да провеждат и своите културни мероприятия. Смесено между култура и спорт, където да имаме мач на звездите от училищата и в същото време концерт. Така ще повдигнем спортните и културните мероприятия в жилищния кварта.

 Успяхме да наложим едно високо темпо на фестивалите в район Тракия – „Пловдив мези”, „Народен събор”. Това се случва в парк Лаута, но трябва вътре в самия квартал да работим в тази посока.

Имам идея за приютяването на няколко спортни клуба в квартала. Това ще даде възможност още повече спорт в Тракия. Така няма да се налага на жителите да пътуват до другия край на града, за да водят децата да спортуват.  Именно за това ще настоявам за такава спортна зала.  

- Парк Лаута придоби нов облик през последните години, ще продължите ли да работите в насока разширяване и облагородяване на парка?

- На есен залесихме най-голямата детска площадка в града. Сега сме съсредоточени в нейното обезопасяване. В късните часове има постоянни набези, които рушат и за това сме монтирали още една камера в парка. Работим постоянно за разширението и облагородяването на Лаута.

- Няма как да не Ви попитаме за казуса с клуб „Дестъни”. Кой е виновен за неспазване на разпоредбата на ВАС за премахване на незаконната постройка?

- Никой не е виновен. Ние спазваме времевите графици, които ни дава законът и сме изпълнили всяка една стъпка. Всяко действие от нас обаче е обжалвано. Стигнели сме до финала. Много ми се иска да нямаме конфронтация с никой и собствениците сами да премахнат „Дестъни”. Ако това не стане ще предприемем стъпки.

- А защо не сте ги предприели вече, при положение, че решението на ВАС е от преди месец?

- Защото имаме законови граници, в които трябва да изчакаме. След всяко наше писмо след това има период за изтичане на законовия срок. Ако погледнете безпристрастно документите, ние сме спазили всички законови норми. Ако вие имате някое друго твърдение, ще ви помоля сами като медия да го оповестите публично, че тук не е спазен срока и администрацията да си поеме отговорността. Аз съм убеден, че юристите са спазили всички законови стъпки.  Последното , което сме направили е да информираме всички дружества – ВиК и ЕВН, че ще предприемем действия.

В Лаута има една детска площадка. Тя е безплатна. За да се случи бяха необходими 2 години и половина писмо след писмо, дейност след дейност, за да премахнем незаконното заведение. Получих писма от какви ли не хора, за запазване на заведението и беше много трудно. Имайте търпение и тук ще станат нещата.

- Вие сте можели да действате по-рано, още от първото решение на ВАС сте имали право да го премахнете и те не могат да жалят.

- Аз имам юристи. Ако и вие имате по-добър консултант, то нека да дойде ще го послушаме.

- Какво ще пожелаете на пловдивчани за празниците?

Бъдете здрави. Пожелавам едни хубави празници. Бъдете близко до семействата си, в България. Насладете се на момента.

Интервюта с кметовете на Пловдив: 

Здравко Димитров: Обединим ли се около важните неща за Пловдив, уверен съм, че ще ги постигнемКметът на Пловдив за стила на управление, какво е залегнало в програмата му и кои ще са приоритетите му

Георги Стаменов: Нека ставайки сутрин пловдивчани да се усмихнат и да знаят, че живеем в най-хубавото място на светаДетски заведение, училища, социална и пътна инфраструктура в приоритетите на кмета на "Централен"