Иван Стоянов е роден през 1972 година в Пловдив. Завършва магистратурата си в ПУ "Паисий Хилендарски", със специалност биология. По-късно специализира "Музейно дело, ботанически и зоологически градини". В продължение на няколко години работи в частния сектор. Женен е и е баща на едно дете. 

През 2011 година е назначен за директор на едно от най-големите общински предприятия в града - "Чистота". В началото на ноември 2019 година бива избран за кмет на район "Източен". 

- Вие започвате първия си мандат като кмет на района. Кои са най-големите предизвикателства пред Вас?

- Още в предизборната кампания поставих най-малко три приоритета, които трябва да се наложат в района - ред и сигурност за гражданите, места за паркиране, за отдих и игра на децата. Вече проведохме няколко срещи с представители на 6-о районно управление, Общинска охрана, Общински инспекторат, предприятията "Чистота" и "Градини и паркове", както и РИОСВ, във връзка с подсигуряването на реда. Начертахме няколко краткосрочни мерки, които могат да се въведат още преди приемането на новия бюджет. Те са свързани с увеличаване на броя на служителите на Общинска охрана с още една обходна двойка в района, която, заедно с представител на отдел "Екология" на районното кметство и 6-о РПУ, да обикаля проблемните места - не само квартал "Столипиново", а също така парковете и местата за игра.

Това, за което съм се борил през изминалите години по отношениена чистотата на въздуха в Пловдив, го продължавам и като районен кмет. В район "Източен" има нерегламентирано изгаряне на отпадъци - излезли от употреба автомобилни гуми, кабели и боклуци, които не са сертифицирани по никакъв начин. Направихме съвместна акция с ОП „Чистота”, по време на която изкарахме от коритото на реката над 2 000 автомобилни гуми. Продължихме с проверка на вулканизаторите в района. Всеки търговски обект на територията на града трябва да има система за управление на отпадъците. В случая с излезлите от употреба автомобилни гуми трябва да има фирма, която да ги взима и да ги предава за рециклиране. Затова ние, заедно с РИОСВ, започваме проверка на договорите на вулканизаторите с тези фирми, за да видим точно кога предават и дали предават цялото количество гуми. След това, през дните, в които те не се извозват, представителите на институциите ще обикалят ежедневно пунктовете, за да следят какво се случва с отпадъка, който генерират.

Работим и за видеонаблюдение в района, заедно с осветление, особено по входно-изходните артерии. Необходимо е изграждането му и по улиците "Крайна", "Владая", "Крайречна", "Ландос" и в парковете. Искам да има камери във всички паркове, които да бъдат свързани с районното кметство, с 6-о РПУ и с Центъра за видеонаблюдение на Общинска охрана.

Това са първите и най-спешни мерки, които сме въвели, и мисля, че вече има ефект.

-  Ще успеете ли да завършите реализацията им до края на 2020-а година?

- Да. Те не изискват особено голям финансов ресурс, а са свързани по-скоро с контролни и охранителни функции. С видеонаблюдението не мисля, че ще има проблем, тъй като сумата, която е необходима, не е голяма. Вече сме набелязали места за 36 камери, с които да започнем, но аз искам да разширя техния обхват, защото има нужда от такива не само в "Столипиново", а също така и в "Каменица", "Гладно поле", "Чайка", особено по парковете. Много често има прояви на вандализъм, както наскоро се случи с новоизградената сцена на булевард "Марица-юг". Тя отново бе разрушена. В парк "Изгрев" имаме много случаи на счупени пейки, съоръжения за игра, така че там е много важно да има спокойствие, а то може да се гарантира с видеонаблюдение и жива охрана.

- Какво ще предприемете по отношение на поддръжката на подлезите в района?

- Подлезите много пъти са били ремонтирани, а след това отново са се нуждаели от ремонт. Посегателствата са чести, особено през зимата. Тогава в тях влизат бездомници, които си палят огън, за да се топлят. Затова решихме да предложим на предприятията "Чистота" и "Градини и паркове" да обособим помещенията за техните работници вътре в съоръженията. По този начин те ще имат къде да се преобличат и да си държат инструментите, а подлезите ще се поддържат чисти именно от тях. Освен това, ще има и живо присъствие, което може да ограничи вандалските прояви.

Имах среща и с фирмата, която поддържа осветлението в района. Решихме да се опитаме да го изградим по по-различен начин. То ще бъде удароустойчиво и защитено от посегателства. Обясних, че искам лампите да са вкарани вътре в стените, с решетки. Очаквам да ми предложат варианти за изработването им.

- Какво чухте от хората по време на предизборната си кампания? Какви са техните притеснения и предложения и в кои ще се вслушате?

- Различни са желанията на жителите на отделните квартали. В "Изгрев" най-голямото притеснение на хората е паркирането. Особено след премахването на гаражните клетки, те се притесняват да няма посегателства върху техните автомобили. Затова искаме да вкараме в проектобюджета средства за изграждане на общински охраняем паркинг зад блоковете на улица "Преспа". Също така, придвиждаме изграждане на място за игра и отдих в района. Има подходящ терен между улиците "Златорог" и "Жеравна" -  там децата няма къде да играят, а се събират в двора на училище "Симон Боливар”. Искаме да ги изкараме от двора на училището и да изградим един хубав парк. Това обаче е свързано с програмата ми за целия мандат. Имаме си приоритети и знаем, че районното кметство е второстепенен разпоредител с бюджет. Наясно сме, че Общината е ограничена финансово, не може за район "Източен" да отидат 20 милиона за една бюджетна година.

През следващите четири години искаме да направим и още един парк на улица "Крайна". Постепенно ще изградим такива и в междублоковите пространства. В момента повечето такива територии са замърсени от отпадъци, които трябва да се изчистят, да се направят детски площадки. Открито пространство с фитнес площадка ще има и на улица "Елба". В квартал „Гладно поле” на местата на всички гаражни клетки, които са премахнати, ще се обособят паркоместа, ще има и още един паркинг на Цариградско шосе.

Има проект по ОП „Региони в растеж”, който влиза за обсъждане и решение на сесията на 28-и декември. Той включва цялото пространство около казармите - улиците "Ген. Радко Димитриев", "Лев Толстой", "Богомил" и "Тодор Гатев". Предвиждат се разширяване, осветление и озеленяване на тези улици.

Ще поставим съоръжения за фитнес на открито на площадката на Цариградско шосе, която е в близост до казармите. Там пространствата за отдих са малко и недостатъчни, а има много млади хора и деца. Пред Големият блок на Цариградско шосе искаме да оформим паркинг, който ще събира около 150 автомобила. Сегашният е тесен и местните са принудени да изключват от скорост автомобилите си, за да могат сутрин да се побутват един друг и да си направят място за излизане.

Парк "Каменица" е един от най-големите и красивите в Пловдив. Той трябва да си остане за игра на децата. Още с влизането ми в длъжност направих така, че да се махнат съоръженията, на които не им бе там мястото. Това е място за игра и не трябва да прилича на лунапарк. Искам да вкараме и малко повече култура в него. Предстои да предложа на зам.-кмета г-н Панов да вкараме в Културния календар събития, които да се провеждат в парка. Моята идея е около 1-и юни, заедно с Деня на детето, да направим Фестивал на сладоледа. Голяма част от производителите в България, а защо не - и извън нея, ще могат да покажат своята продукция. Предвиждам и втори фестивал - на шоколада. Той ще е в края на есента или началото на зимата, с продукти на различни фирми. Разбира се, ще е хубаво там да има и различни културни мероприятия, като театър на открито, представления на самодейни състави от читалищата в района.

В тази част, която е почти в центъра на града, се усеща липса на кулутрен живот. 

Образованието също е много важно. Предвиждаме лекции в училищата в кварталите "Изгрев" и "Столипиново" на теми, като екология, колко е важно да се посещават учебните часове и да пазим околната среда чиста. Имаме идея да изградим зелена класна стая към училище "П.Р. Славейков". Между бензиностанцията и двора на школото има подходящ терен, който принадлежи на самото училище.

Амбициозна програма. Дано всичко да се случи за предстоящия 4-годишен период. Аз съм решен това да стане.

- Говорейки за култура и събития, няма как да пренебрегнем факта, че именно тази година такива трябваше да се случват на територията на „Столипиново”. Етническият квартал бе във фокуса на Европейска столица на културата. Усети ли се духът на 2019-а година в квартала? Тъй като все повече се говори за устойчивост на проекта и след тази година, предвиждате ли постепенно приобщаване на местните към културния живот в града?

- Европейска столица на културата е проект, чийто граници не свършват с 2019-а година. Тук имаше доста прояви, свързани именно с ЕСК, но освен това имаше и проект на районната администрация - "Растем заедно". Работеше се в насока извеждането на децата от квартала и социализирането им сред другите жители на града. Над 300 деца  бяха изведени на опера и на куклен театър за пръв път през живота си. Беше много завладяващо да видиш как ги посреща г-жа Опера и как залата бива препълнена с деца. За тях е нещо ново. Затова неслучайно споменах оформяне на площадно пространство на улица "Елба". Тя е централната улица в квартала. Както имам идея да се случват културни събития в парк "Каменица", така искам да има такива и на там - изнесени представления на Куклен театър, на Драматичен театър. Предстои разговор с институциите, а също и със зам.-кмета по култура.

-  Ще продължите ли борбата с незаконното строителство в района?

- Да, продължаваме. Набелязал съм още мерки в тази насока. Има една улица, за която ми се иска нещата да се случат по-бързо. Това е улица "Игрище Кубрат", която свързва бул. "Източен" и бул. "6-и септември". През нея може да се излиза директно на булеварда, без да не се минава през кръговото кръстовище. Там обаче има незаконни постройки и трябва да се пристъпи към тяхното събаряне. За тази бюджетна година нямаме предвидени средства за подобни дейности. Затова сме заложили такива за следващата и, след като бъде приет бюджетът, можем да пристъпим към действия. Това ще стане след месец март.

- Вие бяхте първият районен кмет, който обяви екипа си. Успяхте ли да се синхронизирате помежду си и предвиждате ли още промени на административно ниво?

- Екипът е готов. Някои от хората в него имат богат опит в управлението и администрацията. Мисля, че за този месец и малко, откакто съм в районното кметство, те разбраха моя начин на работа, администрацията се успокои и започна нормален работен процес. Нямам никакви забележки и за момента не предвиждам по-нататъшни промени.

- Втори градски център безспорно се превърна в един от най-коментираните проекти. През изминалата година обаче бяха начертани няколко сценария за съдбата му. Вие какво развитие очаквате?

- Положително. Това е проект на Голяма община, който трябва да се гласува и да се стигне до споразумение с Министерството на отбраната. Това, което можем да направим и Общината вече е започнала да прави, е свързано с интегрирания план за развитие точно за тези улици, за които споменах, че ще ремонтираме по "Региони в растеж". Предполагам, че до 2023-а година ще се случи тяхната реконструкция. Надявам се дотогава да бъдат отстранени и всички неточности с МО и да се случи Вторият градски център, защото това е добре за квартала.

- Какво не знаят жителите на „Източен” за Иван Стоянов?

- Зодия Дева. На 47 години. Много обичам футбола и всеки четвъртък играя с приятели. След това сядаме да разтоварим, без да говорим за политика или за каквото и да било, различно от спорт.

Аз съм човек, който иска нещата винаги да се случват бързо - ако може, да са се случили още вчера. Но с опита, който вече съм придобил, знам, че е по-важно да се случат правилно. Бързото изпълнение не винаги е най-качественото -  понякога се изпуска някой детайл, затова държа да е правилно. Разбирам хората, вярвам в тях, вярвам на първо място в доброто. Затова понякога се доверявам много лесно.

Искам да пожелая на хората да са живи и здрави и да си обичат квартала. Аз лично го обичам много - район "Източен" е много хубав. Нека всички заедно да положим усилия да стане още по-добър за живеене! 

Интервютата с другите кметове на Пловдив, вижте в линковете:

Здравко Димитров: Обединим ли се около важните неща за Пловдив, уверен съм, че ще ги постигнемКметът на Пловдив за стила на управление, какво е залегнало в програмата му и кои ще са приоритетите му

Костадин Язов: Бетонният мост може да отпадне като връзка единствено по естествен пътВръзката между „Южен” и „Тракия” е много важна, предвид предстоящия ремонт на Околовръстното

Георги Стаменов: Нека ставайки сутрин пловдивчани да се усмихнат и да знаят, че живеем в най-хубавото място на светаДетски заведение, училища, социална и пътна инфраструктура в приоритетите на кмета на "Централен"

Костадин Димитров: Имаме големи проекти, които да реализираме в Тракия – започваме гиКметът на район Тракия ще предложи изграждането на подземни паркинги в квартала