Виктор Бойчев спечели конкурса за директор на Държавен куклен театър Пловдив. Той е назначен със заповед на министъра на културата да оглави културния институт с нов мандат до есента на 2018 г.

Програмата, с която новият-стар директор затвърди позицията си, е базирана на действителното състояние на театъра и плануваното му развитие. Г-н Бойчев залага 9 нови заглавия в репертоара на Кукления театър през следващите два творчески сезона с премиери на всеки два месеца.

Акцент в творческата концепция на Виктор Бойчев, който има мениджърски опит в Пловдив вече 18 г., е създаването на копродукции – международни, национални и местни. Негова е идеята за съвместен проект на трите държавни културни института – Драматичен театър - Пловдив, Пловдивска опера и Държавен куклен театър Пловдив.

Стремежът към европейско сътрудничество и създаване на връзки и контакти няма да бъде за сметка на загубата на нишката на собствения културен облик, чрез който ясно и ярко сме разпознавани. Ще бъдем актуални и нови, атрактивни и ярки – със собственото си име, израснали върху своите корени, между които сме вграждали и древните основи на Европа.

Държавен куклен театър Пловдив поддържа високо художествено и професионално ниво на спектаклите, които представя на публиката. Цел на Бойчев е да не се загуби положителната енергия, натрупана в годините, на една от най-добрите и утвърдени куклени трупи в страната. Трупа, която извоюва и затвърди своето място и преследва неуморно най-неуловимото – духа на взаимното свързване в разделеното ни ежедневие, борбата за още и още и още по-добри спектакли, роли, режисьори, турнета, театрални предизвикателства, които да радват и провокират публиката.

Екипът влиза в новия мандатен период с една голяма болка и в съНегова е идеята за общ проект на трите държавни културни института в града щото време надежда. Към основната сграда, която е на 112 г. и е една от най-старите в страната, има  прилежащата по-малка постройка, бивша камерна зала, която от години не се експлоатира. Идеята е това пространство да се обедини със сутеренната част на голямата сграда и да се създаде съвременен открит „Детски атракционен център”. Направени са предпроектни проучвания и се подготвя цялостно проектиране с необходимите процедури за включване в европейски програми.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg