И тази година, както стана традиция, българи от всички краища на България и Македония се събраха в село Смилево край Битоля. Тук, в родното място на великия българин Дамян (Даме) Груев е взето решението за вдигане на въстанието на Илинден. Поради това историци сполучливо сравняват Смилево с Оборище, където е взето решението за Априлското въстание.

Проявата беше организирана от Българския културен клуб Скопие*, който превърна мероприятието в една добра патриотична традиция. Организаторите и гостите бяха поздравени от Президента Росен Плевнелиев, евродепутатите Андрей Ковачев, Сергей Станишев (които нямаха възможност да присъстват лично, но изпратиха поздравителни адреси) и Ангел Джамбазки; поздравления имаше също така от депутати, от Министерство на отбраната. Своето уважение към героите тази година показаха и от Районната колегия на Българския зъболекарски съюз Пловдив и Адвокатска колегия Пловдив.

 *Българският културен клуб Скопие (БККС) е непартийна организация, регистрирана в Република Македония, председателствана от г-н Лазар Младенов от гр. Струмица.От създаването си БККС организира множество чествания и възпоменания на различни исторически събития и личности, свързани с борбата за духовно и политическо освобождение на Македония.

 TrafficNews.bg