Летният фестивал на Пловдивската опера стартира преди минути на емблематичния Античен амфитеатър в Пловдив, предаде репортер на TrafficNews.bg

В рамките на два месеца публиката ще има възможност да чуе международни и български гласове от световна величина.

„Това е едно от най-големите културни събития на годината и сме изключително щастливи, че Пловдив се утвърди като града на най-мащабния оперен фестивал в страната. Очакваме Opera Open да бъде посетен от над 10 хиляди зрители от цялата страна, което ще се отрази положително и на културния туризъм в града.“ – казат от културния отдел на общината.

Част от спектаклите, включени в афиша на грандиозното събитие са известните опери на Верди „Трубадур” и „Аида”, както и премиерата на „Кармен”, дело на международен екип от Испания, Италия и САЩ. Сред изпълнителите са солисти от Арена Ди Верона, Ла Скала, Болшой театър и Метрополитън като Ана Лукреция Гарсия, Венецуела, Валди Янсонс, Латвия, Паоло Партолучи, Италия и др. Гвоздей в програмата безспорно ще бъде и изпълнението на Орлин Анастасов още в първото представление, което се провежда в момента. 

Българският талант е сочен за наследник на Николай Гяуров и е признат на международно ниво като бас № 1 в света. OPERA OPEN се организира по подобие на Арена ди Верона и други престижни летни фестивали под открито небе. Събитието е наследник и продължава традицията на Вердиевия фестивал, който в продължение на 32 години се провеждаше на Античния амфитеатър. В същото време новата платформа е отворена и към различни музикално сценични жанрове и локации. За първи път фестивалът ще бъде съпътстван от допълнителна музикална програма OPERA OPEN Light. Тя ще бъде представена на различни открити пространства в Пловдив.

TrafficNews.bg