Аварийно-временно укрепване на останалите участъци от съществуващите фасади на тютюневия склад на улица „Одрин” 8 трябва да се извърши от фирмата, носеща същото име. Това постанови Административният съд в Пловдив по повод оспорената заповед на кмета от двамата бизнесмени.

Паралелно с делата срещу Георги Бранеков и Александър Николич в Окръжен съд, двамата заведоха дело при административните магистрати, като поискаха да се отмени заповед за укрепването на сградата.

Заповедта бе издадена от кмета Иван Тотев на 2 август 2017 година, но от фирмата отказаха да изпълнят дейностите. Това бе и последният  административен акт на градските власти след сагата около бутането на склада.

На 6 март 2016 година багери захапаха фасадата на бившия тютюнев склад на ул. „Одрин” 8 и преди  общината или някоя друга институция да се събуди, машините успяха да съборят половината сграда заедно с паното на пловдивския художник Вълчан Пeтров.

След скандалите и общественото недоволство, на 7 март от НИНКН спряха бутането на сградата. На 24 март тогавашният министър на културата Вежди Рашидов бе задължил „Одрин 8“ ЕООД да възстанови във вида преди нейното разрушаване – недвижима културна ценност тютюнев склад. Проектът за възстановяването на Тютюневия склад бе изготвен на 19 юни 2017 година, а на  2 август кметът Иван Тотев бе подписал заповед, с която задължава фирмата да изпълни аварийно укрепване.

Самото дело срещу заповедта на кмета се е гледало почти със същите материали, като това, което е от наказателен характер срещу двамата бизнесмени. Защитата на Бранеков и Николич е изтъкнала, че те не се знаели, че складът е недвижима културна ценност.  Магистратите са решили, че представеният документ от фирма „Одрин 8”, за това, че сградата не е паметник на културата, за такъв с невярно съдържание.  Те са решили, че тютюневият склад попада в ансамбъл от сграда, които са групов паметник на културата.

Решението може да се обжалва в с касационна жалба пред Върховния административен съд, като срокът за това е до 14 юни.

В същото време другото дело в Окръжния съд срещу бизнесмените за разрушаването на тютюневия склад  на ул. "Одрин" 8  бе прекратено и ще трябва да започне отначало.

Вижте повече:

Пореден фалстарт! Делото за събарянето на склада на “Одрин“ 8 започва отначалоОбиненията срещу Бранекови Николич за използване на фалшив документ падат поради давност

Пълен абсурд по делото “Одрин“ 8! Шефката на НИНКН разписвала като “селски кмет“Едно заседание на експертния съвет в института приключило с два противоречиви протокола

 

Започват укрепване на Тютюневия склад на “Одрин“ 8Вече са издадени нужните предписания от експертна комисия