Пълна бъркотия настана по време на процеса за бутнатия тютюнев склад на "Одрин" 8 днес по време на разпита на шефката на Националния институт по паметници на културата Даниела Джуркова. Дамата трябваше да обясни пред съда паметник на културата ли е бил съборения склад, заради който подсъдими са бизнесмените Георги Бранеков и Александър Николич. 

Днес по настояване на адвокатите показания дават всички служители от НИНКН, които са давали мнението си за статута на сградата. Най - голямо недоумение буди факта, че от едно заседание на Експертния съвет има два протокола, които обаче си противоречат драстично. И двата са издадени през март 2016 година, в един и същи ден, като темата на заседанието е била една и съща. Резултатът обаче е коренно противоположен. Според единия протокол на заседанието е взето решение сградата да се декларира като паметник на културата, а според другия трябва да се отстрани "явна фактическа грешка". Грешката се изразява във факта, че през 1973 година при категоризацията на сградите е допусната грешка и вместо склада на "Одрин" 8 , в груповия паметник на културата е вкючена друга сграда. 

Джуркова потвърди, че подписът и под двата документа е неин, което изключва варианта единият протокол да е бил фалшифициран. Това обаче по никакъв начин не дава отговор на въпроса защо са взети противоречиви решения. Още повече, че два месеца по-рано, през януари самата Джуркова е издала заповед за отстраняване на грешката от документите  на института. 

"Искате да кажете, че разписвате като "селски кмет", не се стърпя едната от адвокатките на  подсъдимите Розалина Апостолова. Джуркова бе буквално разпъната на кръст от прокурора и адвокатите, които настояваха тя да обясни как се работи в института. Само преди обед разпитът продължи 3 часа, а двамата подсъдими слушаха препирните с нескрит интерес. 

"Имаме много казуси, за които нямаме алгоритъм как да действаме и затова понякога се налага да заседаваме по няколко пъти, за да вземем решение" каза тя. 

Заради противоречия в показанията на Джуркова днес следобед ще бъде изслушан запис от експертния съвет. Предстоят и разпити на останалите свидетели. 

Тъй като разпитът на Джуркова още не е приключил , де наложи да да бъде пусната в почивка за 10 минути, а междувременно всички свидетели бяха повикани в залата, за да бъде избегнат контакт между тях. 

Георги Бранеков и Александър Николич имат обвинения за събарянето на тютюневия склад на ул. "Одрин" 8, като за целта са използвали преправен документ - Удостоверение, издадено от Министерството на културата, Национален институт за недвижимо културно наследство, като преправката е била, че  сградата на ул. „Одрин“№8 не притежава статут на единична недвижима културна ценност по Закона за културното наследство и че е „извън охранителната зона“ на архитектурно-строителна недвижима ценност „Тютюнев склад“. 

Очаквайте подробности!