Макар, че бе на финала си, делото за разрушаването на тюневия склад  на ул. "Одрин" 8  бе прекратено и ще трябва да започне отначало. След като бяха разпитани почти всички свидетели по делото и бяха изслушани вещите лица и експертизите им, се оказа че процесът е протекъл в нарушение на процедурата, тъй като предвид обвинението делото е трябвало да се гледа само от съдия, а не от цял съдебен състав със заседатели. 

Грешката е констатирана от съдия Розалия Шейтанова и за да не се стигне до отмяна на присъдата,  процесът ще стартира наново. Междувременно се оказа, че е изтекла абсолютната давност от 7,5 години по обвинението, че Бранеков и Николич са използвали документ с невярно съдържание, за да получат строително разрешение за преустройството на склада в хотел и да го съборят. 

В новото дело Георги Бранеков и Александър Николич ще отговарят за увреждането на сградата. Предстои всички свидетели и вещи лица да бъдат разпитани отново. Селого ще започне отначало през септември. 

На 6 март 2016 година, в една неделна сутрин, багер захапа фасадата на бившия тютюнев склад на ул. „Одрин” 8 и преди  общината или някоя друга институция да се събуди, машините успяха да съборят половината сграда заедно с паното на пловдивския художник Вълчан Пeтров. Група млади пловдивчани спряха разрушението, организирайки живя верига пред руините, а градската власт се опита да излезе от неудобното положение с декларации, закани и разбира се, прехвърляйки топката в полето на други институции. 

Две години по-късно руините са оградени с метална ограда /за сигурност на пешеходците/.По време на делото срещу предполагаемите виновници бяха представени изключително противоречиви документи и свидетелски показания.

Противоречията са е толкова големи, че още по време на заседанието прокурорът Делян Пинчев заяви, че  е „разколебан” в обвинението.  Документите, които се появиха по време на съдебното следствие, както и обърканите обяснения на служителите от НИНКН, очевидно бяха причината за несигурността на прокурора. В крайна сметка по време на цялото съдебно следствие не се намери някой, който да може да отговори на въпроса : „Паметник на културата ли е събореният склад?”

Още в разгара на скандала  инвеститорите бяха категорични, че  не са получавали от Министерството на културата официален документ, който да доказва, че сградата на „Одрин” 8 е паметник на културата.

Документът, с който „Одрин 8” разполага е официалната карта на Министерството на културата, която казва, че сградата на улица „Одрин” 8 в Пловдив не е паметник на културата. Причината за това е грешка допусната в далечната 1973 година, когато в груповия паметник на културата е включена отсрещната сграда. Складът никога не е обявяван за самостоятелен паметник на културата, но е трябвало да попадне в ансамбъл от сгради, обявени за групов паметник.

Освен Бранеков и Николич, обвинение за престъпление по служба имаше и бившият Главен архитект Румен Русев, но той издъхна няколко месеца след като бе привлечен като обвиняем.

Въпросното удостоверение е издадено от Националния институт за недвижимо културно наследство, като там е записано,  че  сградата на ул. „Одрин“№8, квартал 165, планоснимачен №610 в Пловдив не притежава статут на единична недвижима културна ценност по Закона за културното наследство и че е „извън охранителната зона“ на архитектурно-строителна недвижима ценност „Тютюнев склад“ на ул. „Одрин“.

До тук обаче статута на сградата продължава да е неясен и няма категорични данни, че тя попада в зоната на културния паметник. 

Александър Николич и Георги Бранеков  в обясненията си пред съда заявиха, че не са знаели, че съборената от тях сграда е със статут на недвижима културна ценност и че попада в защитена територия. „Няма как да намерим инвеститор, който да направи музей в тази сграда. Възложихме на голяма фирма да направи пълна проверка на статута на сградата. Те стигнаха до решението на това място да има хотел от интернационален характер. Подписахме договор с Хилтън. Попитахме всички институции за този имот. Хилтън също са направили много подробна проверка на имота дали е паметник на културата. През 2010 г. от НИНКН е взет документ с едно съдържание, а през 2013 г. е  входиран в общината документ с друго съдържание.  И на двата документа седи името ми, подписа ми и „вярно с оригинала”, обясни Александър Николич.

Проектът „Хилтън” предстои да бъде реализиран. Хотелът ще запази фасадата на бившия тютюнев склад , която предстои да бъде възстановена, а композицията ще бъде ансамбъл от стара и нова архитектура.  

Това е първочалният проект на архитектурно бюро "ЕР ТЕ Консулт", който ще претърпи известни промени, преди отново да бъде внесен в общината.