Кукери ще гонят злото с пищно шествие по главната на Пловдив на 31 октомври от 18 ч. Пъстрият поход с хлопци и звънки чанове потегля от Римския стадион и ще стигне до фонтана пред Общината. Най-отпред пред шествието под мотото „Хелоуин по български” ще ручат родопските гайди на ансамбъл „Родопчани”.

Участниците ще подгонят злото по нашенски, за да покажат, че не само ирландският народ има такива традиции.

Децата ни познават тези кукерите само от картинки, снимки и интернет, а живото докосване е истинско изживяване, което не се забравя, казват организаторите и канят деца и техните родители да се включат в шествието. 

А на финала му пред общината участници и публика ще видят кукерски игри, които са наистина впечатляващи.

Събитието има задължителен дрескод – маска на кукер или пък звънче в ръка. В случай, че не разполагате с такива, можете да облечете и хелоуински костюм, шеговито канят организаторите на празника. В тържеството „Хелоуин по български” ще се включат състави от Виноградец, Калугерово, Пещера, Перник, Разлог, Отец Паисиево, Долна Секирна. 

Природонаучният музей в Пловдив също се впуска в Хелоуин предизвикателство. Екипът организира детска работилница за маски под мотото „Най-страшното животно в музея” на 31 октомври от 18 ч.  Забавлението е за деца до 10 години, придружени от родител. За целта обаче желаещите трябва да заявят желание за включване на телефоните на музея. За най-добрите изработени маски ще има специални награди. Билетът за участие в работилницата е на цена 10 лв., а всички материали са осигурени от музея.