Регионалният природонаучен музей в Пловдив отваря врати днес от 11 часа след официално откриване.

По този начин музеят възстановява дейността си след ремонт, продължил повече от две години.

Основната атракция в програмата, след откриването, ще бъде живата експозиция, която ще разполага с най-съвременния аквариум в страната. Тя ще изглежда като пещера. В него ще може да се види двуметров жив крокодил, октоподи, сепии и отделен аквариум с корали.

Друга голяма атракция е огромният препариран лъв, който бе конфискуван при нелегалното му пренасяне през границата.

Към живата експозиция на Природонаучния музей ще включва още отровни паяци, огромни живи змии и др. Освен това Тракийското херпетологично ще направи изложба на отровни змии.

В музея вече се излъчи първата прожекция на изцяло завършения 3D планетариум в Пловдив, предаде репортер на TrafficNews.bg

Прожектираният филм бе за сътворението на галактиките и тяхната структура. Новата придобивка позволява на зрителите да направят виртуална разхода до всички планети, комети и астероиди в Слънчевата система

Директорът на музея д-р Огнян Тодоров обясни, че филмите са по 20 минути, а преди прожекцията ще има и кратка лекция за гостите. Новата придобивка позволява на зрителите да направят виртуална разхода до всички планети, комети и астероиди в Слънчевата система

Музеят ще има достъп до онлайн база данни със стотици филми, както за космоса, така и за животните и природата.Софтуера на инсталацията позволява да се правят и собствени филми, които да се пускат на определени групи и ученици.

Самото съоръжение ще представлява купол с 8 метра диаметър от фибростъкло, към който са насочени 3D прожектори. Цената, която е платила Общината за него е 360 хиляди лева. Кметът разказа, че след като пристигнали офертите за съоръжението са мислили над въпроса дали Пловдив може да си позволи подобно нещо. Но в крайна сметка те са решили, че с 3D планетариум градът ще има нещо уникално, както за пловдивчани, така и за гостите на града. Директорът на музея обясни, че най-близките подобни съоръжения са в Гърция и Румъния.

Планетариумът ще бъде на разположение на посетителите. Цената за него, която бе гласувана от Общинския съвет е 10 лева за възрастни и 7 лева за деца и учащи. Вече са довършени тропическия купол с пеперуди на покрива на музея и терариумът.

TrafficNews.bg