Една от най-обичаните опери на маестро Джузепе Верди – „Риголето”, се завръща на Античния театър след дълго отсъствие с премиерата на постановката на Софийската опера и балет на 13 юли от 21 часа. Режисьорът Пламен Карталов специално адаптира един от най-успешните си спектакли, който е представен и в Япония, за откритата римска сцена в Пловдив. Диригент на „Риголето” е маестро Лучано Ди Мартино, а в премиерата на OPERA OPEN участват звездни гост-изпълнители заедно със солисти, хор и оркестър на Опера Пловдив.

В „Риголето” Верди, наричан „Маестрото на италианската революция”, поставя на сцената нов герой – обикновения човек и неговата драма. Силният сблъсък на чувства и страсти на хора от различни социални прослойки, на привилегированите и на незащитените, ражда тази музикална драма по пиесата на Виктор Юго „Кралят се забавлява”.

В своя режисьорски прочит Пламен Карталов остава верен на Верди, но търси своята реплика към нашето време. Той залага на „разголването” на характерите, въвлича ги в океан от страсти, събира експресивно човешки драми, за да ги отчужди на финала. Постановката потапя зрителя в епохата на Ренесанса, но с ярки препратки на съвременността. Освободеният от средновековните догми човек е обладан от страстта да живее, да се люби и забавлява без задръжки. Човешките емоции и чувства са на показ.

„Риголето” е една трагедия, близка до нашето време, изпълнено с жестокостта на престъпници и наемни убийци, на отвличания и страдания на невинни. Оргия и престъпление, привидна комедия и трагедия, любов и отмъщение се събират на основния път, по който всеки герой върви към съдбата си.

За ролята на Риголето е поканен  един от най-значимите драматични баритонови гласове днес – Карлос Аламгер, който има редица изяви на най-големите оперни сцени като Арена Ди Верона, Ковънт гардън в Лондон, Лисеу в Барселона, Дойче опер в Берлин и десетки други. Крехката и ранима Джилда се изпълнява от Станислава Момекова, която участва в едни от най-успешните постановки на Опера Пловдив, а Херцогът на Мантуа е италианският тенор Паоло Лардицоне. Останалите роли се изпълняват от Камелия Кадер, Пламен Кумпиков, Елена Чавдарова – Иса, Михаил Пулиев, Август Методиев, Живко Пейчев, Благовеста Костадинова. Диригенти на хора са Константин Добройков и Драгомир Йосифов, а концертмайстор е Виеслав Новак.

Билети за „Риголето” се продават на касата на Операта, на каса OPERA OPEN и в мрежата на Ивентим.

OPERA OPEN e част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.