На специална пресконференция днес в Пловдив бе представена изложбата „ГИГА: Щрихи и звуци от Кордоба“. Събитието се състоя в Дом на културата „Борис Христов“, в чието фоайе тя ще може да бъде разгледана до края на месец октомври. На представянето присъстваха директорът на Институт Сервантес, София - Мария Луиса Сантос, кураторът на изложбата Антонио Лара Куеро, артистичният директор на фондация „Пловдив 2019“ Светлана Куюмджиева и заместник-директорът на международната дейност Викор Янков. „Българската публика ще може да се докосне до испанското изкуство чрез двамата артисти, като едновременно ще могат да слушат испански произведения и да разглеждат испански творби“ сподели Мария Луиса Сантос. Те разказаха за доброто сътрудничеството между двете институции, което започва още преди 4 години, когато град Сан Себастиан е Европейска столица на културата.

Интердисциплинарното събитие е създадено, за да затвърди културните връзки между Испания и България и е част от програмата на “Пловдив – Европейска столица на културата 2019“. Едната част от проекта се състои от изложба на произведенията на художника от Кордоба, Хинес Лиебана, който е познат и като поет и драматург. В нея се проследяват всички творчески етапи на художника, като акцентът е поставен върху пейзажите, щрихите и линиите, които пренасят публиката в различни кътчета на света. Интересното в изложбата е, че присъстват и портрети на неговата жена, син и близки приятели.

На 22 октомври в 18.00 часа ще се състои официално откриване, на което зрителите ще имат възможност да се насладят на концерта на пианистката Мария Долорес Гайтан. Тя ще изпълни творби вдъхновени от корените на Испания. Изпълнителката от Кордоба e световно признат представител на испанския талант, поради заслугите ѝ в областта на музиката и културния обмен.

Събитието е с вход свободен.

Повече информация може да видите ТУК!