Деляна Лазарова спечели първия конкурс за дирижиране на Националните радио и телевизия на Албания. Той се проведе в началото на март в Музикалната академия в Тирана в чест на маестро Никола Зораки. Талантливата пловдивчанка, известна по целия свят с работата си като цигулар, изпъкна сред конкуренти от 75 държави, повечето мъже.

Престижната награда включва дирижиране на концерти със Симфоничния оркестър на Албанските радио и телевизия в Тирана, Симфоничния оркестър на Унгарската национална телевизия в Будапеща и I Solisti Aquilani Orchestra в Италия, както и препоръки за гост-диригент на Филхармоничния оркестър на Берген и Симфоничния оркестър на Манила. Деляна Лазарова бе удостоена и с диплома и сумата от 180 000 албански лека.

Второто място си поделиха Джи Юджуе от Китай и Андрю Джон Чой от Южна Корея, а наградата на оркестъра бе присъдена на Бруно Кампо от Гватемала. Пловдивчанката спечели и в категорията за най-добро изпълнение на музика на Никола Зораки.

„За отбелязване е, че точно в Международния ден на жената – 8 март, три дами стигнаха до финала, а една от тях спечели голямата награда. Любопитно е също, че четиримата наградени идват от напълно различни държави – България, Китай, Южна Корея и Гватемала”, написаха на официалната си интернет страница организаторите.

Деляна е млад изпълнител с бързо развиваща се международна кариера. Израснала е в семейството на известния журналист Любомил Лазаров и композитора Нели Лазарова. Възпитаник е на Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“ в Пловдив с цигулка. След завършването си със Специална награда за високи музикални постижения, е приета в Държавния университет на Луизиана, САЩ, а впоследствие и в Музикалната школа „Джейкъбс“ към Университета на Индиана. Обучава се при Маурисио Фукс и Кеворк Мардиросян.

От 2013 до 2015 г. е концертмайстор в Симфоничния оркестър на Монтгомъри. За сезона 2017-2018 е поканена да бъде гост концертмайстор за Симфоничния оркестър на Лубок. Ръководила е Симфоничните оркестри на Мейнинген, Порт Анджелис и Пазарджик, както и Естонския фестивален оркестър. През 2017 и 2018 г. е удостоена със стипендия за дирижиране на името на Бруно Валтер за фестивала Cabrillo в Санта Круз, Калифорния. Получава признание за дирижиращия конкурс на Бетовен в Англия, с участието на лондонските класически солисти, и е избрана да бъде диригент на Колорадо Малер Фест, 2018 г. Солист и диригент е в престижни оркестри в Европа, Азия и Северна Америка. Работила е и учи в майсторски класове с артисти като Бернар Хайтинк, Пааво Ярви, Леонард Слаткин, Лари Рахлеф и Кристиан Маселару.

През тази година й предстоят ангажименти на диригентския пулт в Чехия и Гърция. Ще вземе участие и в концертна програма на Университета по изкуствата в Цюрих, където завършва втора магистратура по оркестрово дирижиране.