Публиката в Пловдив може да има шанса да види творбите на едно от знаковите имена в световното изкуство на 20 век – това на мексиканския художник Диего Ривера, пише PlovdivTime.bg.  Разговорите по гостуването на изложбата се водят от екипа на фондация „Пловдив 2019“. 

„Има вероятност да успеем да докараме такава представителна изложба до два месеца. Преговорите са сложни, защото събирането на такава експозиция изисква преговори на различни нива, тъй като общините в Испания, откъдето ще дойдат картините, са автономни“,  повдигнаха завесата от фондацията. Гениалният мексиканец прекарва известно време от младите си години в Испания. Той посещава часовете на Едуардо Агуера в Кралската академия Сан Фернандо и така свързва творческия си път със страната. 

Ривера е автор на множество стенописи, превърнали се в негова визитна картичка както в родината, така и в САЩ, е разпознаваем не само с творчеството си, но и със страстната любовна история с не по-малко известната мексиканка Фрида Кало.  Двамата се срещат по време на следването на Фрида, а пламенната им връзка кара мнозина да ги наричат Гълъбицата и Слонът. 

Диего Ривера има изключително интересна лична и творческа съдба. Той бележи с творческия си гений мексиканското изкуство в периода от 20-те до 50-те години на миналия век. Оставя множество знакови монументални творби, но в определени периоди рисува и картини. Ривера покорява и интелектуалния елит на САЩ, но заради левите си убеждения предизвиква реакция на меценатите си и се завръща в родното Мексико. 

Кога и дали все пак ще видим творчеството на Ривера в Пловдив тепърва предстои да разберем.