Няколко дни, след като бе освободен от ареста срещу гаранция от 15 000 лева, обвиняемият по делото с фиктивните назначения в Разградския и Смолянския театри Петко Писков даде пресконференция, на която обвини всички начело с пловдивската прокуратура. Според държавното обвинение, Писков е основна брънка в престъпна схема, през която са източвани милиони от Министерството на културата. 

„Още  от началото към мен имаше тенденциозно отношение на прокуратурата. При пет тома доказателства нищо не ме свързва с тезата им. Данните по делото бяха субективно и едностранно третирани. Питам се къде отидав безпристрастността и обективността, която трябва да имат магистратите в наказателния процес. Не мога да разбера какво е това неистово желание да бъда виновен, за нещо за което не съм”, обяви соченият за мозък на аферата с източването на пари от Министерство на културата Петко Писков.

Той даде пространна пресконференция, на която обяви, че е нарушен принципът „невинен до доказване на противното”.

„Всички вие видяхте какво сътвори съдия Маркова на първата ми мярка. Нямаше значение какво ще кажа и дали ще говоря изобщо. И тук не мога да не си задам въпроса кой има такъв голям интерес аз да остана в ареста. Между първата и втората мярка доказателствата бяха едни и същи, с изключение на един разпит, който бе предоставен на съда в началото на второто заседание”, каза още Писков. Той подчерта, че при едни и същи доказателства окръжният съдия го е оставил в ареста, а апелативните съдии са констатирали, че няма никаква съпричастност към тезата, тиражирана от прокуратурата.

Писков хвърли вина и върху наблюдаващият прокурор по делото, че е вменил в съдебна зала, че е мозък на схемата.

„Някъде по средата, докато изразяваше съмнение, заяви, че е убеден и сигурен, че съм мозъкът на всичко това.  Ето ви как една фикция става реалност. Станах нарицателно  на всичко лошо, някакъв феномен, който може да си прави, каквото си иска, когато си иска и както си иска”, каза Писков.

Той коментира и твърденията на директора на Пазарджишкия театър Григор Антонов.

„След като бях обвинен, директорът на Пазарджишкия театър побърза да изнесе негативна информация за мен, свързана с невръщането на документация.  Няма да споделям личното си мнение за ръководството на театъра, но след като те си позволяват публично да коментират, също имам право публично пред медиите да представя доказателства, е това е поредната лъжа, наперил се незнайно защо да говори неистини за мен. Ще ви покажа приемо-предавателните протоколи, където  е описано всичко върнато. В констативните протоколи ясно е записано как изпълнителят по договора е върнал всичко на възложителя. Страните декларират, че нямат никакви претенции една към друга. Обяснявам си изявленията с некомпетентност на ръководството на театъра в Пазарджик или опит за прокарване на някакви техни лични интереси”, каза Петко Писков.

Той обвини полицията в репресии и тормоз както към него, така и към негови близки и познати.

„Съдружникът ми във фирмата бе задържан неправомерно за 24 часа, където буквално е щял да умре. Накрая е повикана от служителите на МВР Бърза помощ. Благодарение на това е жив човекът, колко е здрав предстои да се разбере. Даже и елементарното право да отиде до тоалетна не му е предоставено. Нещо, в което се убедих и аз. При мен психическият тормоз беше непрестанен. Само ще кажа, че нямаше друг човек от целия арест, за когото да идват всеки ден за така наречените разговори с оперативни затворници. На тези разговори, освен всички други гнусотии,  имаше подмятания от сорта на „ще си изгниеш тук” и „единственият начин да излезеш оттук, е да кажеш това, което ние искаме”, каза Писков.

Той продължи, че когато медийният му образ на знаещ всичко е започнал да издиша, са започнали да обвиняват софтуера му.

„Искам да ви уверя, че през софтуера не може да се плаща, не може да се нареждат пари. Плащания стават само и единствено през банките,  в които съответните институции имат разкрити банкови сметки. При това с оглед обезпечаване на тяхната сигурност, плащанията се извършват с тройна верификация, състояща се подписване на директор, счетоводител от театъра и служител в Министерство на културата.   Директорът и счетоводителят имат собствени профили по банковата сметка в обслужващата ги банка.  При плащане дори и на 1 лев, директорът има своя първи подпис”, каза Писков и подчерта, че никъде в схемата не е участвал неговият софтуер.  Няма никаква автоматична връзка както с банки, НАП, НОИ. За подаването на каквито и да е било документи се изискват процедури, които всяка от институциите изисква да бъдат направени.

После Писков показа как функционира програмата.

Отказа да отговаря на въпроси във връзка с назначенията и плащанията в театрите в Смолян, Разград и Пазарджик, оправдавайки се със следствието. 

Отговори с половин уста само на въпроса имала ли е неговата фирма счетоводен договор с Пазарджишкия театър.