Стартира второто издание на ФилмГейт БГ под вече познатото мото "Късо кино с крила". След успешния пилотен проект на Летище София, където десетки хиляди пътници се докоснаха до филмите на млади български автори, ФилмГейт БГ пристига на Летище
Пловдив с интересни партньори и вълнуваща селекция.

ФилмГейт БГ е нова свободна зона за българско късометражно кино на Летище Пловдив. Заминаващите от там пътници вече могат да прекарат времето си преди извеждане към самолета в компанията на седмото изкуство. На екрана на ФилмГейт БГ ги очакват кратки и емоционални истории и голямо жанрово разнообразие. Всички филми са с английски субтитри, а излъчването им продължава без прекъсване по време на оперативното време на летището.

Целта е до широката публика да достигнат качествени произведения, които рядко намират своя път до обикновения зрител, а в резултат да се развие по-многобройна аудитория за късометражните филми.

Предстоят нови шест месеца "Късо кино с крила". Сред избраните заглавия фигурират филми с множество фестивални успехи и награди като "Срам" на Петър Крумов, "Любов" на Боя Харизанова, "На червено" на Тома Вашаров, "Как да надебелеем
здравословно" на Кеворк Асланян и много други.

Селекцията на филмите е дело на Кинематограф.BG, NO BLINK, Международен фестивал на късометражното кино "В Двореца" и Международен фестивал на късометражното кино „Карантината“.

ФилмГейт БГ е проект на продуцентска компания Менклипс и се реализира с финансовата подкрепа на Общинска фондация „Пловдив 2019” в рамките на “Пловдив – Европейска столица на културата”.