Музика, която ни дава повод да се радваме на живота! Това е "боса нова"- та на Мирослава Кацарова, която снощи представи новият си проект Desafinado LIVE в Би Боп кафе.  

„В дъното на боса нова са онези прекрасни бохеми, влюбени в живота, в любовта, в морето – Антонио Карлос Жобим, Винисуис Де Мораес, Роберто Менешкал, Жоао Жилберто... Хора, които са обичали музиката и поезията. Онези безметежни нощи, които те са прекарвали, мислейки музика, пеейки, свирейки и празнувайки живота – това е нещо, за което човек навярно винаги мечтае и тайно се надява да му се случи, поне за малко. Може би лятото, когато животът е много близък до тази нагласа, от време на време то ни сполетява и нас. Но оставя такива дълбоки следи, благодарение на които успяваме да преживеем някак зимите, абсолютно метафорично казано.“ – споделя пред Джаз ФМ своето определение на музиката като спасение Кацарова. И допълва: "Бразилия за мен е като една огромна метафора. Както бразилската музика звучи на фона на гротеската във филма „Бразилия“ на Тери Гилиъм, така звучи бразилската музика и в съвремието ни.“

На сцената тя бе заедно с  Мирослав Турийски (пиано), Веселин Веселинов – Еко (контрабас) и Христо Йоцов (ударни), Павел Терзийски /глас/. Специални гости бяха китаристът Николай Карагеоргиев и Младен Димитров - DJ Mr. Moon – перкусии, който е автор на диджей сет с нео бразил. 

Desafinado е музикален термин за нота извън лада, която звучи фалшиво, необичайно.

Боса нова е музикално течение, което се появява официално през 1958г. с първите записи на песните на А.К. Жобим - Desafinado и Bim Bom, интерпретирани за първи път от Жоао Жилберто. Тогава част от песните влизат като саундтрак във филма Черния Орфей, който става световноизвестен. Боса нова се появява в Рио де Жанейро, но става световен феномен. Много джаз музиканти са привлечени от този стил и през 60-те години на миналия век има поредица от албуми с провокативни и иновативни интерпретации на този стил. Той продължава да вълнува вече повече от 5 десетилетия поколения музиканти и певци.

В края на 90-те отново преживява Ренесанс с новите и модерни електронни версии на стила. Представители на това съвременно явление са Бебел Жилберто, Боса кока нова, Суба.

През последните години се говори за модерна акустична боса нова, интерпретирана интелигентно и по нов начин в контекста на джаза от редица джаз певци като основни представители са Лусиана Соуза и Гретчен Парлато.

 

 

TNS.bg