Добре дошли на нашите приятели, на нашите братя от прекрасния Пловдив, България. Вие сте нашите близнаци и Матера ви посреща, с тези думи водещите на програмата „Open Sounds“ в откриващия уикенд на Европейска столица на културата  поздравиха музикантите от Марица Брас Бенд, които са част от официалната програма заедно с още 13 оркестъра от Италия и цяла Европа.

Пловдивските инструменталисти отвърнаха, че са щастливи да са част от празника.

„Пожелаваме ви много музика и щастие през цялата година“, казаха момчетата и засвириха парчето Monkey man. С изпълнението на българските музиканти и на оркестъра от Матера бе сложена точка на първата част от празничната програма в италианския град, която бе на сцената в Cava del Sole – Кариерата на слънцето. Валя Балканска и Петър Янев също имаха участие в първата част от спектакъла.

В Италия правят мащабно откриване на столица на културата, поздравява ги президентътСпециална покана за участие в празника има и народната певица Валя Балканска заедно с гайдаря Петър Янев

Довечера българските артисти ще се включат в официалното откриване от 19 часа, което ще бъде излъчено по телевизия RAI. След това Марица Брас Бенд ще има индивидуално изпълнение и в парада по улиците на Матера.

В 13 часа започва второто  събитие – „Open City“, когато на различни обществени места, в училища, сгради, седалища на асоциации ще има концерти, а домакините ще посрещнат артистите и гостите с традиционната супа крапиата.

Цялото шоу ще бъде излъчено онлайн.