Музикантите от Марица Брас бенд ще се ключат в официалното откриване на инициативата Европейска столица на културата в италианския град Матера днес. Специална покана за участие в празника има и народната певица Валя Балканска заедно с гайдаря Петър Янев. 

Пет тематични акцента оформят празничната програма днес. В 10 часа започва „Open Sounds“. Празникът ще бъде на открито в бивша кариера, която италианците наричат Кариерата на слънцето. Красивият театър под небето ще посрещне 14 оркестъра – 7 от Италия и 7 от чужбина. Сред тях е и Марица Брас Бенд. 

В 13 часа започва второто любопитно акцентно събитие – „Open City“. На различни обществени места , в училища, сгради, седалища на асоциации ще се превърнат в концертни зали, а домакините ще посрещнат артистите и гостите с традиционната супа крапиата.

Следващият сегмент от програмата е „Open Lights“, който започва в 16.30 часа в различни точки на града – площада на Катедралния храм и в двата най-стари квартала на града Сасо Баризано и Сасо Кавеозо. Ще пеят хорове, ще има светлинно шоу и светлинни инсталации, а гостите ще се насладят и на изпълненията на акробатите от италианската Трупа на лудите. 

В 19 часа започва и голямото откриване на пл. „Сан Пиетро Кавеозо“.  Спектакълът ще бъде излъчен по италианската телевизия, а своето приветствие ще отправи президентът на Италия Серджо Матарела. Ще има музика, участие на национални и международни звезди и, разбира се, фойерверки. 

Финалната част  на празника е „Open Future“, каквото е и мотото на Матера. Той започва в 20 часа и ще обхване площади  и улици в сърцето на града. Там ще има парад на местни и чужди артисти. Те са точно 2019 на брой. После купонът ще се премести в клубовете и кафенетата на града, където ще има множество концерти и диджей партита.

В рамките на празника на 19 януари жителите и гостите на града на два пъти ще се насладят и на изпълненията на Валя Балканска и Петър Янев.

Тържествата ще продължат и на 20 януари.