Изключителен спектакъл с цялото богатство на фолклора си ще поднесе Кубанският казашки хор в Пловдив на 22 юни от 19 часа в зала СИЛА. Музикално-танцовият ансамбъл на Русия е с внушителна 208-годишни история и е истинска съкровищница заради съхранените традиции, пише PlovdivTime.bg. 

Основан е в Екатеринодар - днешен Краснодар, през 1811 г. под името Черноморски военен певчески хор. Създаден е първоначално като църковен хор, който е изпълнявал православни песнопения на богослужения в храмове и манастири. Чак 50 години по-късно, през 1861 г., започва да изнася и светски концерти, като към репертоара му се добавят руски и украински народни песни, фолклора на казаците. 

Ансамбълът пази, развива и пренася богатите певчески и танцови традиции на Кубанския край. В репертоара му се съхраняват над 4000 произведения от различни епохи. Изпълняват се най-популярните казашки руски и украински песни и танци. Те са отражение на историята на една особена патриотична общност - казаците. Музиката на ансамбъла е събрала и запечатала и трагичните събития от времето на Гражданската война, когато казачеството е подложено на гонения, както и на репресиите от 30-те години на миналото столетие. 

Руските императори са обожавали и закриряли Кубанския хор, за което говорят документи. Те са го обезпечавали с всичко необходимо, достойно да представя Руската империя, Кубан и казаците в православните храмове на Кубан. Един от най-ревностните почитатели на хора е император Александър II. Именно Царят Освободител, който е предвождал руските войски при боевете на Шипка и Плевен по време на Руско-турската война през 1877 – 1878 г. 

Хористите до един са православни християни, което е едно от условията да бъдат част от състава му. И досега ансамбълът има почетни участия в празнични тържествени литургии и това е особена чест за всеки християнски храм. 

Кубанският казашки хор е не само световноизвестен, но е признат за своеобразна национална марка на Русия. Ансамбълът е изнасял концерти по цял свят - в конгресни зали, на стадиони, и в Ла Скала през годините на „желязната завеса”. Макар и претърпял много гонения и трансфорамации, успява да се опази от пропагандата. 

Хорът е носител на почетното звание „Академичен“.  А по случай 200-годишния юбилей на името на Кубанския казашки хор е наименуван астероидът 243204 като Кубанхория. 

Художествен ръководител и главен диригент на хора е проф. Виктор Захарченко, който наскоро навърши 81 години, а от 41 години, от 1974 г. , е начело на хора. Изследовател и събирач на казашкия фолклор, композитор, ментор, вдъхновител на музикантите от ансамбъла. Захарченко е жива легенда на руската музикална сцена. Под негово ръководство на сцената се внасят повече автентични фолклорни елементи. Захарченко е народен артист на Русия, Украина, републиките Абхазия, Адигея и Карачево-Черкезия. През юни проф. Захарченко лично ще предвожда Кубанския казашки хор по време на турнето му в България.   

Ансамбълътт се състои от 250 души. В България ще пристигне в пълния си блясък – в състав от 120 души – певци, танцьори,  музиканти и всички солисти. Избрана е програма "Най-доброто за 200 години". Сред песните са любимите "Любо братцы, любо", "Ты прости меня, родная", "Когда мы были на войне", "Распрегайте, хлопцы, кони" и други емблематични казашки песни. 

Само преди дни виртуозните изпълнители направиха изключително красиво изпълнение преди концерта си в София. Облечени в носии и атамански кафтани те излязоха пред Националния дворец на културата и зарадваха минувачите с импровизиран спектакъл  - изпяха култовата „Любы братцы, любы”, имаше и танц със саби. Кубански генерал атаман Георги Владев от„Единен казашки съюз – България” им връчи знаме с извезана Богородица, почетен знак и плакет.