По стара българска традиция коледари тръгват по домовете днес. Пременени с автентични носии, те ще обикалят от къща на къща и ще пеят коледарски песни. Ще наричат за здраве, берекет и плодородие – както са го правили техните деди преди векове. А домакините ще ги даряват с ябълки, орехи, сушени плодове или колаци.

За поредна година жителите на Кричим ще спазят народната традиция и в 10:00 часа коледарската група ще тръгне от Народно читалище "Пробуда - 1912 г." и ще огласи града с празнични песни и наричания.

Обичаят се пази и в Калофер. На 25 декември над 100 мъже с тъпани и гайди посещават домовете. Рождество Христово е най-почитаният празник в града. От ранни зори коледари с гайди обикалят къщите в Калофер.

„Най-важното е да имаш желание да си коледар и да знаеш песните”, казват мъжете. Гайдарите изпълняват традиционни коледарски песни и са облечени в типични калоферски носии. 

От няколко години традицията се възражда и в Първомай благодарение на читалище „Пробуда“. Млади момци-коледари минават през „равни дворове“ в квартал Дебър. А с всяка година се увеличават момчета, които проявят желание да се включат в коледарската група.

В Пловдив коледарите ще наричат за здраве, благоденствие, берекет и по-добър живот утре. Те ще пристигнат в 12 ч. на откритата сцена пред общината на пл. „Стефан Стамболов“.