Емблематичният квартал на града, който само до преди година, нощем се превръщаше в призрачен град, вече определено може да се нарече любимо място на пловдивчани. Вторият за годината „Капана Фест“ събра хиляди хора, а  лабиринтът от павирани улички сякаш изведнъж оживя.  Вече трета нощ  „Капанът“ не спи. Или подремва по няколко часа между 5 и 9. За да събере сили за следващия ден.

„Щастлива съм , че виждам новият стар Пловдив. За мен това е изключително специално място. То е събрало много любов“ . Така Белослава  с малко, но много точни думи описа впечатленията си за градския ренесанс.  Нейните почитатели изпълниха до краен предел уличките около „Ядрото“  и в продължение на два часа се наслаждаваха на невероятния й глас.

Още няколко сцени в квартала събираха почитателите на латинотанците, на джаза, на БГ музиката.  През деня върху паветата своите шатри разпъват  дизайнери , художници и занаятчии. Тениски със забавни чудовища, торби със смешни слогани, се редуват с щандове са украшения и ръчно изработени бижута.

За малчуганите има детски работилници, където те могат да рисуват, да пускат сапунени балони, да редят пъзели или да скачат в надуваемия замък.

Капана фест приюти и Фестивала на местните храни, от където човек може да се снабди с домашна лютеница, сладко или ръчно правени кашкавали и сирена.

Цяла една улица този сезон е окупирана от търговците на винил , на чиито щандове с грамофонни плочи  има истински находки.

В кафетата и клубовете на квартала можеш да срещнеш стари приятели или да се запознаеш  с нови.  Събитието привлича и много гости от София и други градове.  „Капана“ стана място, където за няколко дни се смесиха различни  градски култури  - хора с разнородни интереси и начин на живот, но обединени от желанието да видят нещо ново и да се забавляват. Е, и да изпият по някоя бира, разбира се!   

Така без особена  претенциозност,  без  грандомански инвестиции, но с много дух и креативност , организаторите на феста - фондация „Соул Сити“ успяха да събудят „Душата на града“.  И така превърнаха своето мото в емоция.     

Парашкева Иванова,TrafficNews.bg