И през тази година на много места в град Пловдив участва, с богата програма от събития, се проведе  Европейската нощ на музеите и галериите 2016. В нея  участваха Общински институт „Старинен Пловдив", Градска художествена галерия, Регионален етнографски музей, Регионален природонаучен музей, Регионален исторически музей, Регионален археологически музей, Регионална библиотека „Иван Вазов", Дружество на пловдивските художници, Музеят на авиацията в Крумово и частните галерии: Галерия „А+",  Аrsenal of аrt,  „Аспект", „ВИА АРТИС - Крум Танчев", „Възраждане", Културен център „ТРАКАРТ", „Лаутлиев", „Ромфея", „Червеното пони" и  U.P.A.R.K.

Ученици от 10-ти и 11-ти клас на НХГ „Цанко Лавренов” от специалност „Стенопис” с ръководители Атанас Камешев и Кристина Кутлова показаха в Малката базилика как се изработват мозайки.  В творческата работилница в Европейската нощ на музеите 2016 се включиха и малки посетители заедно с родителите си.

Дъждът навън не спря хората да чакат на опашка, както винаги на този ден, пред Природонаучния музей в Пловдив. Опашката традиционно вървеше бързо, но повечето излизаха разочаровани, защото "в музея още има празни зали, които не работят".

Европейска нощ на музеите 2016 в галерия "Златю Бояджиев" премина с много музика и настроение. Там се изявиха млади дарования от Музикалното училище под тепетата.

Друга група ученици от Художествената гимназият, водени от преподавателя си Димитър Келбечев, рисуваха пред погледите на многобройните посетители в Залите за временни изложби на Градска художествена галерия на Главната улица. Там бе и официалното откриване. Непосредствено след официалната част, младите и талантливи актьори от куклено-театрално студио „Импресия“, с ръководител Соня Ботева, представиха миниатюрите „Метаморфози“.

В галерията на Главната имаше и театрално представление от въспитаницине на Професионланата гимназия по екранни и сценични изкуства в Пловдив. 

Инж. Никола Добрев - Председател на СД и председател на НС на КЦМ АД подари на Градската художествена галерия картина, създадена от известния художник Димитър Христович с артистичен псевдоним HR–Stamenov. Творбата представлява живописен „портрет“ на светлинната инсталация „Space 0 Space“, показана в сградата на нейната Постоянна експозиция през 2012.

На музика и картини се радваха посетителите на Балабановата къща в Нощта.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg