"Заданието за проектиране на кино „Космос“ и прилежащите му площадни пространства ще бъде готово до 20 дни.Имах среща на директора на дирекция „Устройство на територията“ и възложих да го подготвят. След това веднага пускаме обществена поръчка. Специално казах на заместник-кмета Александър Държиков да изпрати писма до Съюза на архитектите в България и Камарата на архитектите в Пловдив за съгласуване на заданието. Те ще си дадат корекциите", съобщи кметът Иван Тотев.

Той допълни, че изготвянето на проект за проектиране ще обхване и площадните пространства пред сградата. В документацията ще бъдат приложени всички досегашни разработки за киното, конструктивното обследване, архитектурното заснемане и разпределението, което ще ускори работата на проектантите.

Както знаете има заповеди за отчуждаване за павилионите на площада, които в момента са в съда. Така или иначе си вървим към процедурата за отчуждаване и в заданието ще бъде включено и площадното пространство. Затова сумата ще бъде по-голяма от тази, която оповестихме първоначално. 150 хиляди лева ще бъде горната граница за проектиране на киното и площадното пространство, каза още Тотев.

В частта за откритите зони заданието ще заложи два задължителни елемента. От общината искат в западната част  да бъдат предвидени временни съоръжения, които ще представляват галериини пространства, отворени към площада.  Проектантите ще трябва да предвидят и зона за временно съоръжение – например летен бар или кафене.

Така наред с пространствата за култура ще имаме и място, където хората на изкуството да се събират, каза Иван Тотев.

В проекта влиза и Генералният план за организацията на движението, които предвижда улицата  зад тотото, да бъде приобщена към площадното пространство. Тя ще бъде само за преминаване, както е продължението на „Отец Паисий“ в момента. Идеята е да обслужва достъпа до тези гаражи, но без възможност за паркиране. Включването на улицата ще разшири площадното пространство.

Това са идеите на Община Пловдив, а те ще бъдат реализирани от проектантите в конкурса, тъй като процедурата по обществената поръчка ще е конкурсна. Победителят в конкурса ще може да сключи договор с общината. Ако няма обжалване, този етап ще приключи бързо, завърши Иван Тотев.

Сагата с проектирането на кино "Космос" досега е низ от скандали. Първо колективът от архитекти и общественици, който направи така, че сградата да оцелее и да бъде оценена от обществеността, се оттегли. Причината бе фактът, че членовете бяха изолирани и не им бе позволено да реализират концепцията си за съживяване на сградата.

След това в общината бе внесено предложение за дарение на проект за вътрешното преобразяване на сградата от столично архитектурно бюро. То бе атакувано от гилдията на архитектите под тепетата и от обществеността заради незачитане мнението на проектанта на сградата и заради липсата на публичност. 

Така се стигна до решението на общината да обяви обществена поръчка.

Плащат 170 хил. лева на Дяковите наследници за павилионите пред кино „Космос”Кметът е подписал заповедта за отчуждаването на двата парцела на реституирания площад

Преобразяване на кино „Космос” няма да е тази година, проектът започва от нулатаОбщина Пловдив ще пусне конкурс за цялостно проектиране на външната, вътрешната част, както и на площадното пространство