Малко над 170 хил. лева ще получат шестимата наследници на бившия кмет на „Централен” Александър Дяков за площада пред кино „Космос”. Кметът Иван Тотев е подписал двете заповеди за отчуждаване на двата парцела с големина от 459 кв.м и 68 кв.м. Парите, които ще получат реститутите, са съответно 148 730 лева и 22 030 лева.

Сумите, които ще си разделят Дяко Дяков и другите петима наследници, са между 42 000 и 15 000 лева, според идеалните части, които те са наследили. Собствениците могат да обжалват решението до 14 дни в Административния съд, но единствено размера на обезщетение.

Припомняме, че наследниците на Александър Дяков и Община Пловдив водиха дълга съдебна битка за площад пред киното.   Градските власти спечелиха основните дела, като най вече за ПУП-а на парцела.  На базата на него започнаха и отчуждителните процедури.

Реститутите можеха след това да обжалват единствено решението, на базата на което пространството пред „Гладстон” е вкарано от първостепенна важност, но не и да обжалват новия ПУП.

 

Делата за земята пред кино „Космос” продължават, наследниците съдят Общината. Съдебната развръзка тепърва предстои

 

Преобразяват кино „Космос” с 5 млн. лева, превръщат го в мултимедиен център СНИМКИЗапазват фасадата на емблематичната сграда, отчуждават имотите на площада