Днешното ни предложение за крем супа попада в графата на кулинарни експерименти. За някого да готвиш основно ястие със земни ябълки може и да не е толкова симпатична идея, но за почитателите на различното - това е чудесно предложение. Ето как да го сготвите:
Продукти:
- 1 кг земна ябълка (гулия)
- 1 глава лук
- 1 скилидка чесън
- 2 стръка салвия
- 1,5 л пилешки бульон
- 100 мл течна животинска сметана (35%)
- 60 г краве масло
- 4 филии хляб
- зехтин за намазване
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
- Обелете и нарежете на кубчета земната ябълка. Нарежете лука и чесъна на едро.
- В тенджера загрейте около 20 г масло и в него запържете лука и чесъна за кратко.
- Добавете земната ябълка, щом зеленчуците леко поомекнат, посолете и сложете 1 стрък салвия. Гответе около 5 минути на умерен огън.
- Налейте бульона, поръсете с пипер меланж и гответе, докато зеленчуците омекнат напълно – около 20 минути. Извадете салвията.
- Налейте сметаната и пасирайте супата. След това я прецедете и я върнете в тенджерата.
- Сложете останалото масло в касерола и го загрявайте на умерен огън, докато стане с карамелен цвят. Дръпнете от котлона и пуснете в него останалата салвия, разбъркайте за няколко секунди и прецедете.
- Намажете хляба със зехтин и го запечете от двете страни в сгорещен грил тиган.
- Сервирайте супата с хрупкавия хляб, поръсете я с капки от ароматното масло и листенца салвия.
Съвет: Когато белите гулията, за да не потъмнеят вече обелените глави, ги дръжте във вода с оцет или лимон.
Рецепта от: Стоян и Лора
Изпрати на приятел:
Още от категорията
Сочно шоколадово брауни с ганаш
27.12.24 21:58
19580
Здравословна рецепта: Бананови бисквити без захар
27.12.24 21:58
13820
Есенна рецепта за спагети със сос от тиква
27.12.24 21:58
861