Каквоооо? Кекс с тиквички?! Може би е 1-ви април, а не началото на лятото. Обаче е истина! Вкусна, сочна, шоколадова, лека, лятна истина! Рецептата за шоколадов кекс с тиквички идва, за да разбие клишето за кекс! Обичаш пандишпанов кекс, обичаш и онзи класически домашен кекс с ванилия и какао поръсен с пудра захар. И очакваш кексът да прилича точно на тях. Но това е само защото досега не си пробвал шоколадовия кекс с тиквички! Тиквичките, макар да сме свикнали да се изявяват само в ролята на солени ястия, са неутрални като вкус и са изключително подходящи са всякакви леки комбинации. И рецептата за шоколадов кекс с тиквички е доказателство за това!
Необходими продукти:
захар - 1 1/2 чаена чаша
олио - 3/4 чаена чаша
яйца - 3 броя
брашно - 2 1/2 чаена чаша
прясно мляко - 1/2 чаена чаша
какао - 1/2 чаена чаша
тиквички - 2 чаени чаши настъргани
сол - 1/2 кафена лъжица
ванилии - 2 броя
бакпулвер - 1 1/2 чаена лъжица
хлебна сода - 1 1/2 чаена лъжица
канела - 1/2 чаена лъжица
Начин на приготвяне:
Първата стъпка от рецептата за шоколадов кекс с тиквички е подготовката на продуктите. Всички трябва да са на стаjна температура. Пресявате в купа брашното, заедно с какаото, бакпулвера и хлебната сода. С помощта на миксер или тел за разбиване разбивате яйцата, заедно със захарта, добавете ванилията и солта. Малко по малко, при непрекъснато разбиване добавете прясното мляко и олиото.
Към течната смес добавете сухите съставки малко по малко, като разбърквате непрекъснато. След получаване на хомогенна смес, добавете и настърганите тиквички, като ги отцедите леко с ръце от водата. Разбърквайте с помощта на дървена лъжица.
Намажете форма за печене с олио, след което изсипете сместа във формата и печете в предварително загрята на 170 градуса фурна за около 45-50 минути. Проверявате дали кексът е изпечен, като го бучнете с клечка за зъби - ако е суха, то вашият шоколадов кекс с тиквички е изпечен и може да излиза от фурната.
Източник: supichka.com
Още от категорията
Православната църква почита днес Свети Мартин