Каквоооо? Кекс с тиквички?! Може би е 1-ви април, а не началото на лятото. Обаче е истина! Вкусна, сочна, шоколадова, лека, лятна истина! Рецептата за шоколадов кекс с тиквички идва, за да разбие клишето за кекс! Обичаш пандишпанов кекс, обичаш и онзи класически домашен кекс с ванилия и какао поръсен с пудра захар. И очакваш кексът да прилича точно на тях. Но това е само защото досега не си пробвал шоколадовия кекс с тиквички! Тиквичките, макар да сме свикнали да се изявяват само в ролята на солени ястия, са неутрални като вкус и са изключително подходящи са всякакви леки комбинации. И рецептата за шоколадов кекс с тиквички е доказателство за това!

Необходими продукти: 

захар - 1 1/2 чаена чаша

олио - 3/4 чаена чаша

яйца - 3 броя

брашно - 2 1/2 чаена чаша

прясно мляко - 1/2 чаена чаша

какао - 1/2 чаена чаша

тиквички - 2 чаени чаши настъргани

сол - 1/2 кафена лъжица

ванилии - 2 броя

бакпулвер - 1 1/2 чаена лъжица

хлебна сода - 1 1/2 чаена лъжица

канела - 1/2 чаена лъжица

Начин на приготвяне: 

Първата стъпка от рецептата за шоколадов кекс с тиквички е подготовката на продуктите. Всички трябва да са на стаjна температура. Пресявате в купа брашното, заедно с какаото, бакпулвера и хлебната сода. С помощта на миксер или тел за разбиване разбивате яйцата, заедно със захарта, добавете ванилията и солта. Малко по малко, при непрекъснато разбиване добавете прясното мляко и олиото.

Към течната смес добавете сухите съставки малко по малко, като разбърквате непрекъснато. След получаване на хомогенна смес, добавете и настърганите тиквички, като ги отцедите леко с ръце от водата. Разбърквайте с помощта на дървена лъжица. 

Намажете форма за печене с олио, след което изсипете сместа във формата и печете в предварително загрята на 170 градуса фурна за около 45-50 минути. Проверявате дали кексът е изпечен, като го бучнете с клечка за зъби - ако е суха, то вашият шоколадов кекс с тиквички е изпечен и може да излиза от фурната.

 

 

 

Източник: supichka.com