Как да приготвим калмари? Една от най-популярните и най-лесни рецепти за приготвяне на калмари е рецептата за пълнени калмари по сицилиански. Изключително лесна за приготвяне рецепта, с достъпни съставки, рецептата за пълнени калмари по сицилиански е чудесна идея за вкусно и малко по-различно ястие, с което може да впечатлите, както всички вкъщи, така и вашите гости. 

Необходими продукти: 

За калмарите:
калмари - 8 броя (почистени туби)
галета - 300 грама
магданоз - 1 връзка
пармезан - 1/2 чаена чаша
зехтин - 1/3 чаена чаша
бяло вино - 1/3 чаена чаша
За соса:
бяло вино - 1/2 чаена чаша
зехтин - 1/3 чаена чаша
лимон - 1 брой
аншоа - 6 филенца
каперси - 3 супени лъжици
магданоз - 1/2 връзка

Начин на приготвяне: 

Първата стъпка от рецептата за пълнени калмари по сицилиански е изборът и подготовката на калмарите. В търговската мрежа има разнообразие от калмари - различни по размер и готовност за готвене. Изберете почистени калмари туби. Най-често калмарите имат нужда единствено да отстраните фината ципа, която ги обвива. Това става като ги залеете в вряща вода. Ципата е много фина, но се отделя лесно, като я издърпате. Не е задължително да отделяте ципата, но така калмарите са по-лесни за консумация впоследствие.

В купа изсипвате и разбърквате добре галетата, добавяте предвиденото количество пармезан, ситно нарязания магданоз, виното и зехтина, както и ½ чаена лъжица сол. Сместа трябва да е влажна, но не течна, пише supichka.com. С така получената смес пълните калмарите с помощта на лъжица, като внимавете да не сложите твърде много смес в калмара, за да не се пръсне при печене. Затваряте отвора на напълнения калмар с помощта на клечка за зъби. Нареждате калмарите в тава.

В купа разбърквате виното, зехтина и лимоновия сок, които сте предвидили за соса. Нарязвате на ситно филенцата аншоа, както и магданоза, и заедно с отцедените от маринатата каперси. Разбърквате тази смес, след което поливате с нея пълнените калмари. Печете калмарите по сицилиански в предварително загрята на 190 градуса фурна са около 40-45 минути. Сервирате калмарите поръсени с прясно нарязан магданоз.