За тестото:
- брашно - 4 ч.ч.
- яйца - 2 бр.
- захар - 1 ч.ч.
- олио - 1 ч.ч.
- мед - 5 с.л.
- сода бикарбонат - 2 ч.л.
- оцет - 1 с.л.
- ванилия - 2 - 3 прахчета
За пълнеж:
- прясно мляко - 1 ч.ч.
- орехи - 1 ч.ч. /смлени/
- краве масло - 80 г
- конфитюр - 2 - 3 с.л. по желание
- ванилия - 1 прахче
Начин на приготвяне:
От посочените продукти за тестото замесете тесто, което трябва да е гладко.
Разделете тестото на четири части. Всяка оформете като дълъг фитил. Всеки фитил нарежете на 18 части. От тях оформете в длани топчета с големината на малък орех. Леко ги притиснете и ги подредете в тава на разстояние едно от друго, върху хартия за печене.
Изпечете меденките в предварително загрята фурна на 180 градуса до леко зачервяване за 10-12 минути. След като изстинат, издълбайте с острието на ножа малка част от долната страна всички топчета.
Прави се плънка по следния начин:
Смесват се трохите от издълбаните сладки с една чаша орехи, едро смлени, след което се заливат с една чаша сгорещено прясно мляко и една ванилия. Докато е горещо, се прибавя и маслото и се разбърква добре. Може да се добави и 2-3 лъжици конфитюр.
От приготвената плънка се гребва по една пълна чаена лъжичка и се слага в издълбана част на една меденка. Слепват се по две, като се притиска внимателно и се оставя да излезе между двете сфери малко от пълнежа.
Медените топчета се овалват в смлени орехи да полепне околовръст.
Добре е да отлежат една нощ, защото поомекват и са чудесни на следващия ден. Не пропускайте да зарадвате семейството си или любими гости с тези вкусни Меденки с пълнеж!
Още от категорията
Есенна рецепта за спагети със сос от тиква