Продукти:
- 7 г суха мая
- 120 мл. вода
- 120 мл. прясно мляко
- 600 г брашно
- 1 ч.л. сол
- 150 г захар
- 325 г масло
- 1 яйце
- сол
Рецепта:
Брашното се пресява и се смесва със солта, захарта, мекото масло (около 25 г) и разтворената в 2/3 от водата мая. Всичко се омесва и при нужда се добавя още вода. Тестото се покрива с фолио и се оставя да втаса за един час.
След това се размесва отново, връща се в купата и се оставя за още един час в хладилник.
Трети път се размесва и отново се прибира в хладилник за още половин час.
Останалото масло, още докато е студено се разпределя между два плата фолио. Разточва се с точилка. Тестото също се разточва. Разточеното масло се слага в едната част на тестото.
Сгъването се прави по следния начин: започва се от горната част, която не е покрита с масло и тя се прегъва върху маслото. След това се прегъва лявата страна към средата и накрая към другата 1/3 от тестото, като по този начин се захлупва. Разточва се на правоъгълник и тази техника отново се повтаря.
Тестото се прибира в хладилник за 30 минути, увито във фолио.
Отново се разточва и се прегъва три пъти по описаната техника. След това отново се оставя да престои за 30 минути в хладилник и последен път се прегъва. Тестото се оставя за една вечер в хладилник или поне за един час.
Разточва се, докато стане с дебелина около 3 мм. Изрязват се триъгълници, които се завиват от основата към върха във формата на кроасан.
Нареждат се в тава, покрита с хартия за печене и се оставят да втасат за около час и половина. След това се пекат на умерена фурна до златист загар.
Още от категорията
Сочно шоколадово брауни с ганаш