Пилешкото месо не се използва особено често за приготвяне на кюфтенца. Може би защото е малко по-сухо пилешкото месо намира други приложения, рядко е в млян или кълцан вид. Рецептата за пилешки кюфтенца на фурна показва обаче, че вкусното пилешко бяло месо може да изненада дори и под формата на кюфтенца. Залагайки на охладено българско пилешко месо, каквото е бялото пилешко месо на Лудогорско пиле, поставяш началото на едно много лесно, изключително функционално и почти универсално любимо ястие, което ще влезе в списъка с рецепти за лека вечеря.
Неоходими продукти:
пилешко месо - 500 грама
яйца - 1 брой
галета - 1/2 чаена чаша
настърган пармезан - 1/2 чаена чаша
олио - 2 супени лъжици
чесън - 1 скилидка
пресен лук - 2 стръка
сол - 1/2 чаена лъжица
черен пипер - 1/3 чаена лъжица
Начин на приготвяне:
Първата стъпка от рецептата за пилешки кюфтенца на фурна е изборът и подготовката на пилешкото месо. Избирате качествено охладено българско пилешко месо, за да имате гарантирано добър резултат. Пилешкото месо от Лудогорско пиле е винаги добра идея. Накълцвате пилешкото месо на ситно, най-лесно това може да стане в кухненски робот или чопър. Не смилайте месото, оставете го на дребни парченца, за да получите по-хубави кюфтенца.
Изсипете накълцаното пилешко в купа. Добавете солта, яйцето, настърганото сирене пармезан, олиото, както и галетата и черния пипер. Назрежете на ситно почистения и измит лук, счукайте чесъна и ги добавете към сместа. Разбърквате всичко много добре до получаване на хомогенно тесто.
В голяма тава поставяте хартия за печене. От получената смес оформяте малки кюфтенца с желаната от вас големина, които нареждате в тавата. Печете пилешките кюфтенца в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 15-20 минути, до получаване на златист загар. Така получените кюфтенца може да сервирате с добавка доматен сос или друг любим на вас сос.
Още от категорията
Православната църква почита днес Свети Мартин