Необходими продукти:

  • камби - 1, 5 кг.
  • лук - 1 глава
  • моркови - 1 бр.
  • кайма - 300 г
  • доматен сок - 130 мл
  • булгур - 300 г
  • олио
  • захар
  • сол
  • черен пипер
  • чубрица
  • червен пипер - 1 с.л.

 

Начин на приготвяне:

Лукът се почиства и нарязва на ситно. Морковът се обелва и настъргва на ренде. В дълбок тиган се слага олио да загрее. Добавя се лука с малко захар да се запържи. И морковите се запържват.

Добавя се и каймата, като трябва да се начупва с бъркалката, за да стане на ситни парченца. Прибавят се червения пипер и доматения сок. Разбърква се.

Добавя се булгур и вода. Ако е гореща, ще се сготви по-бързо. Разбърква се до сготвяне на булгура. Овкусява се с чубрица, черен пипер и сол.

Камбите се измиват. Разрязват се в кръг малко под дръжките и се отстраняват семките с нож, за да може да се използва частта с дръжката за калпачета. Пълнят се с плънката от булгур.

Останалия булгур се изсипва в тава. Напълнените камби се нареждат върху булгура в тавата.

Нареждат се и калпачетата. Заливат се с вода. Пекат се до изпичане на камбите, като се завъртат да се изпекат от двете страни. Камбите с булгур се сервират върху канапе от булгура в тавата. По желание може да се гарнира с кисело мляко.